Annons
Nyheter

Fler fritidshus ägs av utlänningar

Drygt 33 000 fritidshus i Sverige har utländska ägare och antalet ökar snabbt. Danskar, norrmän och tyskar dominerar fullständigt, enligt SCB. Den största ökningen står norrmän och holländare för.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2010
Foto: 

STOCKHOLM. Drygt 33 000 fritidshus i Sverige har utländska ägare och antalet ökar snabbt. Danskar, norrmän och tyskar dominerar fullständigt, enligt SCB.

De flesta utlandsägda fritidshusen finns i Västra Götaland, Värmland, Kronoberg och Skåne.

Annons

Danskarna föredrar främst Kronoberg och Skåne och norrmännen hittar man i gränslänen Västra Götaland och Värmland. Bland tyskarna är Kalmar och Västra Götaland populärast, men de har också stugor i Kronoberg och Värmland.

Knappt 6 procent av det totala antalet fritidshus är utlandsägda. Klart flest ickesvenska ägare finns i Kronobergs län med 39 procent och därefter kommer Värmland och Jönköping med 21 respektive 15 procent. I 13 län understiger det utländska ägandet fem procent och i Mälardalsregionen, Gävleborg och på Gotland uppgår det utländska ägandet till mindre än en procent av beståndet.

Den procentuellt största ökningen står norrmännen och holländarna för, de har de senaste två åren ökat med 18 respektive 24 procent.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons