Annons
Nyheter

Fler arbetslösa trots fler jobb

Fler får arbete samtidigt som de lediga jobben ökar i Skåne. Men trots ljusglimtarna på den skånska arbetsmarknaden fortsätter arbetslösheten att öka i länet då allt fler tvingas gå utan jobb längre tider.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010

MALMÖ.. De senaste månadernas positiva trend på Skånes arbetsmarknad håller i sig. Varslen fortsätter att minska, de lediga jobben ökar och fler människor får arbete, visar Arbetsförmedlingens månadsstatistik för mars.

Det är framför allt handeln, vårdsektorn och personaluthyrningsbranschen som ligger bakom ökning en av antalet lediga platser.

Annons

– Trots den relativt höga arbetslösheten känns det hoppfullt, eftersom de lediga platserna nu har ökat markant två månader i rad. På Arbetsförmedlingen får vi allt fler signaler från arbetsgivare som vill diskutera rekrytering, och uppgången inom personaluthyrningen pekar också på att det går i rätt riktning, säger Mattias Buvari, chef för Arbetsförmedlingens marknadsområde Skåne–Blekinge.

Men trots att läget på den skånska arbetsmarknaden förbättrats de senaste månaderna fortsätter arbetslösheten att öka i länet.

I mars var sammanlagt 58 300 personer i länet, eller 7,5 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 64 år, registrerade som arbetslösa vid Arbetsförmedlingen eller deltog i något program med aktivitetsstöd.

Motsvarande siffror för ett år sedan var 43 600 personer eller 5,6 procent.

Enligt Arbetsförmedlingen beror den höga arbetslösheten framför allt på att fler tvingas gå utan jobb under längre perioder, jämfört med för ett år sedan.

Samtidigt spår Arbetsförmedlingen att ökningen av antalet arbetslösa skåningar kommer att bromsas under de kommande månaderna i takt med att konjunkturen förbättras.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons