Annons
Nyheter

Femtio telekomjobb försvinner i Lund

Varsel. Telekomkonsulten Tactel varslar femtio av åttio anställda vid kontoret i Lund om uppsägning. Den kraftiga neddragningen är en direkt effekt av att Sony Ericsson stryper sina konsultkostnader.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010
Foto: 
Per Henriksson, vd.
Per Henriksson, vd.Foto: Pressbild
Foto: 

Tactel har huvudkontor i Malmö och är en av de största leverantörerna av konsulttjänster till Sony Ericsson i Lund.

Därmed drabbas Tactel hårt av telekomjättens pågående besparingsprogram, där både antalet anställda och konsulter ska minskas.

Annons

– Våra affärer med Sony Ericsson har successivt sjunkit under ett års tid, men hittills har vi kunnat kompensera med andra uppdrag. Nu har det gått oväntat snabbt och vi har inte hunnit med, förklarar Tactels vd Per Henriksson varslet.

Därmed drabbas Lund av ännu ett hårt slag i den redan pressade telekomsektorn när Sony Ericssons problem sprider sig som ringar på vattnet.

– Jag är orolig. Det har skett en förskjutning från Norden till Amerikas västkust och Asien. Lunds position inom telekombranschen är hotad, säger Per Henriksson.

För Tactels del innebär det att man parallellt med varslet i Lund expanderar i Asien. I maj öppnar bolaget kontor i Sydkorea. På sikt kan det bli aktuellt med fler kontor i Asien och nya affärer där kan också bli räddningen för jobben i Skåne.

– De svenska ingenjörerna är duktiga och Sverige är inte ett högkostnadsland. Beroende på den respons vi får från marknaden i Asien och USA har jag förhoppningar om att alla 50 inte behöver sluta, men vi vet inte exakt när de nya affärerna kommer och därför måste vi varsla.

Tactel är specialiserat på att utveckla mjukvara till både mobiltillverkare och mobiloperatörer. Totalt har bolaget drygt 300 anställda i Sverige, Kalifornien och Kiev. Bland kunderna finns förutom Sony Ericsson även Ericsson i Kista, Qualcomm, Microsoft, Telenor och Megafon.

Bolaget grundades 1999 och omsatte det senaste räkenskapsåret som slutade i april 2009 drygt 300 miljoner kronor. I dagsläget är årstakten nere på 260–270 miljoner, bedömer Per Henriksson som redan kallar 2010 för ett ”mellanår”.

I somras sålde de tre grundarna 65 procent av aktierna till riskkapitalbolaget FSN Capital.

INTERNAL INTERNAL
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons