Nyheter

Fackligt missnöje med nattens avtal

Nu rasar LO-facken mot att Unionen och Sveriges ingenjörer gjorde upp med arbetsgivarna om nya löner i natt. ”Detta är väldigt olyckligt för vårt samarbete i facken inom industrin”, säger Metallbasen Stefan Löfven.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2010

STOCKHOLM. IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven är besviken över att Unionen och Sveriges ingenjörer på egen hand tecknade avtal med arbetsgivarna utan att först samordna detta med övriga fack.

”Detta är väldigt olyckligt för vårt samarbete i facken inom industrin”, skriver han i en kommentar om nattens avtal.

”Vi kommer att förhandla vidare och driva våra krav som vi gemensamt kommit överens om, men klart vi är besvikna. De bryter en tradition vi haft sedan mitten av 80-talet, vi brukar vänta in varandra”.

Unionens och Sveriges ingenjörers avtal med arbetsgivarsidan ska inte ses som ett riktmärke för övriga avtalsförhandlingar, enligt Löfven.

– Inte alls. Det blir ingen normerande verkan bara för att tre har gjort upp. Ett avtal kan innehålla så många olika delar. Vi fortsätter med våra förhandlingar nu. Vi har ingen jättebrådska, säger han till Dagens Arbete på nätet.

IF Metall väntar sig inte något nytt medlingsbud under helgen.

– Nej, inte på något område, säger IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll till TT.

– Utöver teknik finns det också förhandlingar på stål- och metall, gruv och det som kallas industri och kemi.

Enligt Ankarfjäll är ett nytt bud att vänta tidigast på måndag, den 22 mars. Det nuvarande avtalet löper ut den 31 mars.

Även GS, facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, beklagar industritjänstemännens avtal.

”Det är olyckligt att tjänstemännen brutit sig ur den fackliga samordningen. Priset man får betala för ett avtal som inte har acceptans i kamratgänget blir att man inte normerar varken industrin eller resten av arbetsmarknaden”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö i ett pressmeddelande.

”Nu är det fokus på våra egna förhandlingar. Men vi är klart besvikna på tjänstemannafacken inom industrin”.

Per-Olof Sjöö och IF Metalls Stefan Löfven framhåller båda att sammahållningen inom LO-förbunden är god.

”Vi uppdaterar varandra löpande om vad som sker i förhandlingarna”, skriver Löfven på IF Metalls webbplats.

Sandra Stendahl
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.