Annons
Nyheter

Facebook testar att ta betalt

Vissa Facebook-användare i Sverige kan nu betala för att skicka meddelanden till någon som inte finns på vänlistan, och få dem att hamna i den vanliga inkorgen. En testkörning i USA har utvidgats till Sverige.
Nyheter • Publicerad 8 april 2013
Foto: Marcio Jose Sanchez

– Det kan låta dramatiskt, men det handlar om ett test som påbörjades i USA i december och nu även har införts för några procent av svenska användare, säger Jan Fredriksson på Facebooks nordiska pr-byrå.

Testet innebär att den som vill skicka meddelanden till någon den inte är vän med kan betala för att meddelandena ska hamna i mottagarens vanliga inkorg, i stället för i "annat"-korgen. Skillnaden blir att mottagaren uppmärksammas på att meddelandet har kommit. I dag hamnar alla meddelanden från personer man inte är vän med i "annat"-korgen.

Annons

Bolaget har nu börjat ta betalt på det här sättet i USA och Storbritannien.

Kostnaden varierar i olika länder, men grunden är att ett meddelande har kostat en dollar i USA. Sedan kan kostnaden stiga något om beroende på hur många prenumeranter mottagaren har.

Enligt Jan Fredriksson började det testet påverka svenska användare i slutet av förra veckan, och de som påverkas har valts ut slumpvis. Han säger att tanken med att ta ut en kostnad är att undvika spam och skräppost ska skickas direkt till användares inkorgar.

– Det handlar också bara om privata användare. Företag kommer inte att kunna gå in och köpa en massa meddelanden.

TT: Hur tror ni att det här kommer att tas emot, Facebook har alltid marknadsfört sig som en gratistjänst?

– Vi är noga med att Facebook fortfarande är gratis. Det här är en tjänst i Facebook som kostar, och sådana har funnits redan tidigare. Det här är dessutom ett test än så länge, vi får se om det kommer att införas på bred front.

Enligt Sveriges Radio P4 Halland ombads en reporter som försökte skicka ett meddelande till komikern Peter Wahlbäck att betala 6,70 kronor, i runda slängar en amerikansk dollar. Flera andra reportrar kunde emellertid skicka motsvarande meddelande gratis.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons