Annons
Nyheter

Få flyttar med Astra Zeneca till Mölndal

Endast ett fåtal anställda vid Astra Zeneca i Lund kommer att flytta med till Mölndal. Det tror Allan Larsson, som sedan en vecka fungerar som särskild förhandlare mellan regionens aktörer och läkemedelsföretaget.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2010
Foto: 

Allan Larsson har inte fått några siffror från Astra Zenecas ledning på hur många som erbjuds att följa med till Mölndal.

– Jag tror inte att det är frågan om en omfattande flyttning till Mölndal. De allra flesta anställda kommer säkert att bli övertaliga. Då ska vi se till att de får en bra möjlighet i Lund. Många är attraktiva för regionens sjukvård, Universitetets forskning och för andra företag inom det medicinska området.

Annons

Det är på uppdrag av samarbetsorganet Forsknings- och innovationsområdet i Skåne, Firs, som Lunds universitets styrelseordförande Allan Larsson leder förhandlingarna med Astra Zeneca. Under den första veckan som särskild förhandlingsman har han bland annat träffat Astra Zenecas lokala ledning i Lund och den svenska ledningen i Stockholm.

Räcker det att träffa den svenska ledningen?

–‑Det får vi se när vi kommer till skarpa förhandlingar. Men jag uppfattar att de har ett betydande mandat för att slutföra det här arbetet.

Vad är ditt intryck av Astra Zenecas ambitioner att hjälpa de anställda och Lund?

–‑Det är först när vi kommer in i organiserade förhandlingar med dem som vi kan få veta det. Vi måste först själva komma fram till vad de lokala och regionala intressenterna vill uppnå.

Inom en månad ska Astra Zenecas ledning få ett förslag på vad regionens aktörer vill att läkemedelsföretaget ska bidra med för att rädda den medicinska kompetensen och jobben i Lund. Från statligt håll kommer det inte att komma någon form av akut hjälp.

– Jag har haft kontakt med finansdepartementet. Det är inte så att vi är ute efter något statligt krispaket. Det är inte den karaktären på Lund. Lund har stora kvaliteter och stor förmåga att hantera en sådan här situation, säger Allan Larsson.

Det som kan komma att efterlysas handlar mer om långsiktiga åtgärder, till exempel för att underlätta skattemässigt för de forskningsintensiva företagen, förslag som lagts fram av bland annat Medicon Valley Alliances styrelseordförande Bo Ahrén och vd Stig Jørgensen.

På fredag kommer Allan Larsson till Lund för att träffa representanter för Lunds och Malmö kommun er , Lunds universitet, regionen och andra aktörer som arbetar med vad som ska komma efter Astra Zeneca.

– Vi måste bestämma vad vi vill uppnå med förhandlingen. Det måste vara något som är bärkraftigt och långsiktigt hållbart och inte bara en snabb krisåtgärd.

Annons

Det tidsmässiga utrymmet för att utarbeta en plan är kort.

– Vi vill snabbt komma in i förhandlingar med företagsledningen och då får vi försöka att speeda upp det här lite grann. Det handlar om ett par veckor upp till en månad. Inom den tiden bör vi ha kommit in i förhandlingar.

Kent Axelsson
Petter Birgersson,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons