Annons
Nyheter

Europa nästa för pyssel från Malmö

Pyssel från Panduro Hobby är nu inte enbart en skandinavisk angelägenhet. En butik har öppnat i Hamburg. – Det är kanske lite tidigt att dra växlar på de tre första dagarna. Men fortsätter det så ett tag till lär det nog bli fler butiker i Tyskland, säger vd Rickard Kemfors.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2010
Foto: 
Lisa Löfgren, produktutvecklare kring scrapbooking och andra pappersprodukter.Foto: 
Kreatören Glays Gonzalez Armas
.Foto: 
Grundaren Jörgen Panduro och vd Rickard Kemfors.Foto: 

Panduro har huvudkontor och hela sitt lager i Malmö. Här finns också produktutvecklarna, de som brinner så mycket för att pyssla att de gör det både på jobbet och fritiden.

Glays Gonzalez Armas håller på och skapar en vacker ljuskrona i lila och orange. När den är klar ska den fotograferas till Panduros årliga katalog, som kommer i augusti.

Annons

När Glays Gonzalez Armas får höra att den till och med ska pryda omslaget blir hon nästan lite nervös.

– Ojdå, det visste jag inte, säger hon.

Några arbetsbord bort håller Lisa Löfgren på att hitta på nya infallsvinklar kring scrapbooking.

Hon arbetade på marknadsavdelningen i fyra år innan hon blev produktutvecklare.

– Jag älskar papper, göttar verkligen ner mig i det. Det gjorde jag redan innan jag började här. Det är ett fantastiskt roligt jobb, inte minst att få designa en del själv, säger Lisa Löfgren.

Panduro hade snappat upp trenden att göra egna fotoalbum innan den kom till Sverige från USA för tre fyra år sedan.

– Det gäller att försöka vara steget före. När det gäller scrapbooking dök det upp i Norge innan det kom hit, säger Rickard Kemfors.

Betong är kanske nästa trend.

Åsa Lundborg är stylist i botten och arbetar sedan sex år tillbaka på Panduro.

– Jag kan inte låta bli att göra grejer även när jag inte jobbar, även om jag får utlopp för lusten att skapa här på jobbet, säger hon och visar ett urval grejer i betong. En del har hon gjort under helgen.

Annons

Grundaren Jörgen Panduro må ha fyllt 70 och lämnat över företaget till sina tre söner, men hans genuina intresse för hobbyprodukterna svalnar inte.

Han har genast massor av entusiastiska frågor kring hur Åsa Lundborg har gjort modellerna.

Rickard Kemfors menar att Jörgen Panduro är den kunnigaste i Europa på hobbyområdet. Han anlitas ofta som föreläsare på mässor och andra evenemang.

– Jag går till jobbet varje dag, även om det är ett tag sedan vi gjorde ett generationsskifte, säger han.

Sönerna Thomas, Peter och Jesper har var sitt ansvarsområde som marknads-, etablerings- och logistikchef.

– Man ska ta vara på fackkunskaperna. Vi har valt att anställa en vd utanför ägarfamiljen, en generalist, säger Jörgen Panduro.

Även styrelseordföranden kommer utifrån, Claes Hestehave som är från Danmark, Jörgen Panduros fosterland.

Panduro Hobby förnyar ständigt sitt stora sortiment. Det finns 10 000 artiklar i lager, en fjärdedel av dem byts ut varje år. Ett smart system gör att Panduros butiksanställda snabbt kan berätta vad kunderna efterfrågar.

– De har en knapp i kassan så att de direkt kan mejla till oss. Annars är risken stor att man glömmer att berätta om förslag till nya produkter, säger Rickard Kemfors.

Alla produktutvecklare hos Panduro är kvinnor.

Annons

– Inte så underligt med tanke på att 97 procent av kunderna är kvinnor, konstaterar Rickard Kemfors.

Att det inte finns en enda kvinna i styrelsen tar man igen genom kvinnor på de flesta chefsposter, tycker han.

Heidi Petersen är business area manager, Karin Lundin dekorationschef och Petra Björkman inköpschef.

– Det är positivt att arbeta på ett familjeföretag som har tid att vänta på resultat och inte måste stressa fram snygga kvartalsrapporter, tycker Heidi Petersen.

Därför har Panduro Hobby också skyndat långsamt med utlandslanseringen.

– Vi funderade länge mellan Tyskland och England men fastnade till slut för Tyskland, bland annat därför att avtal och fastighetskontrakt mer liknar Sveriges system där, säger Rickard Kemfors.

I Sverige, Norge och Danmark är Panduro Hobby väl förankrat med sammanlagt 52 butiker.

Tanken är att det ska finnas 80 butiker om tre år. Blir Hamburg en succé kan man addera ytterligare tyska butiker till den siffran.

Finanskrisen har inte berört Panduro. Tvärtom har omsättningen ökat under lågkonjunkturen och är nu 630 miljoner kronor.

– Kanske är det så att man stannar hemma och unnar sig att pyssla med vackra saker i kristider. Det är inte omöjligt att handeln blir lite mer trög för oss när den generella ekonomin drar igång på allvar igen, säger Rickard Kemfors.

Stina Mortensen
Amelie Bosson, Linda Axelsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons