Annons
Nyheter

Ett x ger lokala storheter plats på scen

Nyheter • Publicerad 15 maj 2010

Säg TED och den som vet vad det handlar om får något drömmande i blicken.

TED har väckt liv i något så analogt som det traditionella föredraget inför en livs levande publik.

Annons

Den årliga TED-konferensen i Kalifornien (TED står för technology, entertainment, design) har blivit en av världens främsta i sitt slag. Där uppträder samtidens giganter och i upplägget ingår att föredragen spänner över många genrer.

De ursprungliga ämnena teknik, underhållning och design har med tiden kompletterats med vetenskaps-, affärs- och samhällsfrågor.

Många skulle ha gett sin högra arm för att vara på plats och lyssna på föredrag av personer som Bill Clinton, Isabel Allende, Richard Branson och Bill Gates. Istället får de flesta nöja sig med videoklippen på nätet.

Numera finns även lokala versioner under namnet TEDx. De är formellt fristående, men omgärdas av mycket strikta regler från TED och som de lokala arrangörerna måste följa.

Bland annat gäller det hur många gäster som maximalt får komma på arrangemanget för att skapa rätt atmosfär och att inga externa fotografer släpps in i lokalen för att inte störa stämningen.

Men framför allt får arrangören aldrig glömma att sätta ut x i slutet av namnet, så att arrangemanget inte förväxlas med riktiga TED. Antagligen är det klokt, för det handlar om två olika saker.

Lokala TED-varianter är ett kul initiativ. De ger chans att lyfta upp de egna storheterna på hemmaplan och ge dem utrymme att filosofera om de stora frågorna.

Redan tidigare i år kördes TEDx för första gången i Malmö. Där talade Hampus Jakobsson om entreprenörskapets utmaningar och berättade den sanna historien bakom det framgångsrika mjukvaruföretaget TAT – The Astonishing Tribe.

Bland annat avslöjande han att TAT främst startades för att han och några kompisar skulle kunna köpa billigare datorer genom att dra av momsen. Nu har de sikte på en börsnotering.

I går var det Bambusergrundaren Måns Adlers tur att tala på TEDx Öresund, dit hundra inbjudna hade kommit för att lyssna.

Annons

TED gör dock sig själva en otjänst när de rakt av exporterar ett föreläsningsformat som bygger på att talare efter talare avlöser varandra på scen, utan någon större variation i framförandet.

Ett så strikt format kräver mycket kvalificerade och väl förberedda talare. Med all respekt för de lokala storheterna, det är svårt – för att inte säga orättvist – att tävla på samma villkor som proffstalarna på världsnivå.

Så om det nu ändå ska heta TED med x på slutet, låt då x stå för experiment och låt de lokala TEDx-versionerna bli en försöksverkstad för nya, kreativa format att möta spännande talare – oavsett om de är världsberömda eller lokala kändisar.

INTERNAL INTERNAL
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons