Annons
Nyheter

Ericssonvinst gav aktien en skjuts

Ericssons försäljning minskade kraftigt under årets första kvartal. Men aktiemarknaden reagerade positivt på telekomjättens vinst för perioden och Ericssonaktien steg kraftigt på Stockholmsbörsen.
Nyheter • Publicerad 24 april 2010

Trots att försäljningen minskade med närmare 5 miljarder kronor, jämfört med första kvartalet 2009, var Ericssonchefen Hans Vestberg nöjd med vinsten på 4,1 miljarder kronor.

–‑Vi klarar en bra marginal även med lägre volymer, sade Vestberg i samband med fredagens rapportpresentation.

Annons

En förklaring till den minskade försäljningen är att operatörerna i en del utvecklingsländer varit försiktiga med sina investeringar i nya mobilnät under de senaste månaderna. I exempelvis Indien föll Ericssons försäljning med drygt 40 procent under första kvartalet, jämfört med ifjol.

Men på två andra viktiga marknader lyckades Ericsson försvara eller öka sina marknadsandelar.

–‑Nordamerika växer otroligt starkt, men även Europa har haft en bra utveckling med oförändrad försäljning, sade Vestberg.

Precis som så många andra IT- och telekomföretag har Ericsson börjat få svårt att få tag på komponenter då det inte finns tillräckligt många komponenttillverkare i världen för att möta den stigande efterfrågan.

Hans Vestberg kunde dock inte uppge exakt hur mycket komponentbristen försämrat försäljningen under första kvartalet, men bristen påverkar försäljningen även under andra kvartalet, spådde han.

Askmolnet har ännu inte drabbat Ericsson i någon större omfattning.

–‑Vi jobbar med alternativa planer och har hygglig flexibilitet. Men om det fortsätter under en längre tid kan det bli ett större problem, sade Vestberg.

I kvartalsrapporten ger däremot Hans Vestberg ingen prognos på hur han tror att marknaden kommer att utvecklas under 2010.

På Stockholmsbörsen steg Ericssons aktiekurs med drygt 10 procent under fredagshandeln.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons