Annons
Nyheter

Ericssons vinst sämre än väntat

Ericssons kvartalsvinst var lägre än vad analytiker väntat sig. Brist på halvledare har begränsat försäljningen. "Vi konkurrerar alla om de här komponenterna", säger kommunikationsdirektören Henry Stenson till TT.
Nyheter • Publicerad 23 april 2010
Hans Vestberg
Hans VestbergFoto: 

Finanskrisen påverkade fortsatt Ericssons försäljning under första kvartalet.

TT: Men ser du någon förbättring?

Annons

– Jag skulle säga så här, att går vi tillbaka till tredje och fjärde kvartalet och de trender vi hade då, så bibehålls de, säger Vestberg.

– Men vi ser en liten förbättring på datatillväxten, den slår på vår 3 G-försäljning. Men vår 2 G-försäljning, gsm och sådant, det fortsätter att gå ner, fortsätter han.

Ericssons rörelseresultat, exklusive omstruktureringskostnader och resultatandelar från samriskbolag, var 4,5 miljarder kronor, jämfört med 4,7 miljarder kronor första kvartalet 2009.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på 4,8 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning av prognoser.

Omsättningen minskade till 45,1 miljarder jämfört med 49,6 miljarder ett år tidigare.

Bristen på komponenter har begränsat försäljningen för Ericsson eftersom konjunkturen tagit fart och även andra industrigrenar efterfrågar halvledarkomponenter.

– Vi konkurrerar alla om de här komponenterna, säger kommunikationsdirektör Henry Stenson till TT.

Det finns helt enkelt inte tillräckligt många halvledartillverkare i världen för tillfället som kan möta den ökade efterfrågan, enligt honom.

Ericssonledningen gör bedömningen att bristen även kommer att påverka Ericsson under andra kvartalet.

Askmolnet påverkar Ericssons leveranser, åtminstone just nu, enligt Stenson.

Annons

Utvecklingen för samriskbolagen spretar. Medan mobiltelefontillverkaren Sony Ericsson överraskade genom att redovisa en vinst för årets första kvartal går det fortsatt tungt för ST-Ericsson, som tillverkar elektroniska kretsar till telefonerna.

Ericssonchefen Hans Vestberg skriver i delårsrapporten att de marknadsförhållanden som rådde under andra hälften av 2009 bestod under kvartalet, med varierande investeringsbeteenden mellan operatörer i olika regioner och länder.

"Operatörer i ett flertal utvecklingsländer var fortsatt försiktiga med investeringar, vilket påverkade Networks fakturering medan Professional Services fakturering var bra också detta kvartal", skriver Vestberg.

För Ericssons största segment, Networks, sjönk omsättningen med 14 procent till 24,7 miljarder kronor. Rörelsemarginalen var oförändrad på 12 procent.

Global Services ökade sin omsättning med 3 procent till 18,1 miljarder kronor. Rörelsemarginalen var 11 procent, jämfört med 10 procent ett år tidigare.

För Multimedia föll omsättningen med 29 procent till 2,3 miljarder kronor. Rörelsemarginalen försämrades till –13 procent, jämfört med 2 procent första kvartalet 2009.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons