Annons
Nyheter

Ericssonkonsult upptaxeras

En femtedel av Ericssonkonsultens lön skattades i Sverige. Resten sattes in direkt på ett konto i Schweiz. – Hela upplägget har kommit till för att slippa betala skatt, säger skatterevisorn Sten-Axel Persson.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2010

LUND. En konsult bosatt i Lund, upptaxeras nu med 1,1 miljoner kronor för inkomståret 2008.

Konsulten har arbetat för Ericsson Sverige, som i sin tur hyrt in konsulten från det schweiziska bolaget Access Financial Services SARL.

Annons

Detta bolag har ett dotterbolag, en agentur, med en filial i Sverige, AFSS Consultancy Services Sweden Fil, som sköter administrationen kring moderbolagets konsulter.

–  Vi har utrett och upptaxerat ett sextio tal konsulter som varit knutna till AFSS, berättar Sten-Axel Persson på Skatteverket i Kalmar.

AFSS ansvarar för rapporteringen av konsulternas arvoden till Skattemyndigheten. I fallet med Ericsson-konsulten i Lund rapporterade AFSS in att konsulten bara tjänade motsvarande 8 584 kronor i månaden efter skatt.

I realiteten – om man räknade de summor som stannade hos moderbolaget i Schweiz – var konsultens lön alltså drygt en miljon kronor högre, något som Skatteverket kunnat bevisa genom de fakturor som Ericsson betalat för mannens arbete.

AFSS Consultancy Service har inga anställda i Sverige, även om en svensk jurist, Mats Hallenius i Stockholm, sitter med i filialens styrelse.

–  Vi sköter bara administration och bokföring åt bolaget. Frågor om verksamheten får ställas till filialens chef, säger Mats Hallenius till Sydsvenskan.

Sydsvenskan har sökt AFSS-chefen Purobi Austin för en kommentar till Skatteverkets beslut, dock utan framgång.

Kristina Embring Klang, pressansvarig på ST Ericsson i Lund, meddelar att företaget inte kan kommentera det enskilda ärendet, men att Ericsson allmänt följer Electronic Industry Code of Conduct (EICC) som även innefattar etik.

Ingrid Pärssinen
Eskil Fagerström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons