Annons
Nyheter

Ericsson får kinesisk jätteorder

Ericsson ska bygga nät åt flera kinesiska teleoperatörer. Totalt hamnar ordervärdet på 13 miljarder kronor. Men Swedbanks analytiker Håkan Wranne tror ändå att Ericssons försäljning i Kina kommer att minska i år.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010

STOCKHOLM. Ericsson ska bygga nät åt flera kinesiska teleoperatörer. Totalt hamnar ordervärdet på 13 miljarder kronor.

Ericsson har fått en jätteorder från kinesiska China Mobile och China Unicom. Avtalet är värt 1,8 miljarder dollar, eller 13 miljarder kronor.

Annons

Det handlar om utbyggnad av de kinesiska teleoperatörernas telenät, både 2G- och 3G-näten. De båda operatörerna har en potential att nå 1,3 miljarder kunder.

Avtalet med China Mobile, världens största mobiloperatör, är värt en miljard dollar, medan kontraktet med China Unicom, Kinas näst största operatör är värt 800 miljoner dollar. Båda kontrakten är tänkta att genomföras i år.

Men Swedbanks Ericssonanalytiker Håkan Wranne tror ändå att Ericssons försäljning i Kina kommer att minska i år.

– Det vi lärt oss från Kina under åren är att det är så här man brukar gå ut med order. Det här är ramavtal och det är svårt att säga att det här är annat än business as usual, säger Wranne.

Orderns värde på omkring 13 miljarder kronor är fortfarande lägre än Ericssons omsättning i Kina under förra året.

– Då hade Ericsson en fakturering i Kina på ungefär 19 miljarder kronor. Stalltipset för i år är att det blir betydligt magrare än i fjol för Ericsson i Kina, säger Wranne.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons