Annons
Nyheter

Eon-chef blir ny vd för Saab

Håkan Buskhe flyttar från Malmö till Stockholm för att bli ny vd för krigsmaterieltillverkaren Saab. – Det är spännande att få leda ett företag som är så viktigt för Sverige, säger Håkan Buskhe, idag vd för Eon Sverige och koncernchef för Eon Nordic.
Nyheter • Publicerad 27 april 2010

Nuvarande Eon-chefen Håkan Buskhe blir ny vd för Saab från den 1 november. Det meddelade Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg under måndagen. Håkan Buskhe har i nuläget inga planer på att förändra verksamheten i försvars- och säkerhetsföretaget.

– Nu handlar det om att gå in med öppna ögon och lära mig verksamheten och sen tillsammans med ledning och styrelse diskutera framtiden efter det, säger Håkan Buskhe.

Annons

Styrelseordföranden Marcus Wallenberg anser också att det finns tydliga planer för Saabs framtid som man inte kommer att ändra trots att man rekryterat en extern vd.

– För det första har vi sagt till Håkan att vi har lagt en strategi som vi tycker är en bra strategi. Det handlar om att vi ska fokusera på våra produkter och se över marknaden, det är trots allt orderingång och försäljning som är det viktiga. Det krävs också att vi fortsätter att effektivisera bolaget, säger Marcus Wallenberg.

Sedan det blev klart att Saabs vd Åke Svensson skulle sluta har det spekulerats kring vem som ska efterträda honom. Att det blev just Eon - chefen Håkan Buskhe som tar över förklarar Marcus Wallenberg så här:

– Det har varit många personer på utvärderingslistan, både interna och externa kandidater. Vi har gått efter en mall och det som gjorde att vi valde Håkan var fyra saker, säger han.

De fyra sakerna är enligt Marcus Wallenberg att Håkan Buskhe har lett ett stort företag, den andra att han har internationell erfarenhet, det tredje att han har arbetat kring politiskt beslutsfattande och det fjärde att han har erfarenhet från ett högteknologiskt företag. Förhandsfavoriten till posten var enligt många annars Saabs vice vd Lena Olving.

– Vi har gått igenom en noggrann process och jag vill inte kommentera någon speciell kandidat. Däremot vill jag säga att Lena Olving är en utmärkt person som har arbetat med Håkan tidigare och de har stor ömsesidig respekt, säger Marcus Wallenberg.

Det finns inga planer på andra förändringar i ledningen och Lena Olving kommer alltså att fortsätta som vice vd på Saab. Före detta vd : n Åke Svensson tillträder sitt nya jobb som vd för Teknikföretagen den 1 september.

INTERNAL INTERNAL
Viktor Ström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons