Annons
Nyheter

Entreprenörer ska fika fram idéer

Ideon bygger om sedan Sony Ericsson lämnat forskningsparken i Lund. Ett kafé blir mittpunkten i lokalerna för att öka chansen till spontana möten.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2010

LUND. Ideonchefen Hans Möller tar engelskan till hjälp för att beskriva tanken bakom utformningen av de nya lokalerna. Det ska bli en ”one-stop-shop”, en startpunkt för alla med frågor och tankar om innovationer och företagande.

– Det gäller vare sig du är forskare, uppfinnare, student, före detta anställd på Astra Zeneca eller har en idé som du söker riskkapital till, säger Hans Möller.

Annons

Flera olika organisationer som redan i dag ger stöd till nystartade innovationsföretag flyttar in i lokalerna för att kunna arbeta tätare tillsammans. Bland dem som redan är klara finns företagsinkubatorerna Ideon Innovation och Lift.

Dessutom utlovas en mer modern miljö för att skapa fler möten. Återkommande seminarier och fler servicefunktioner ska göra att huset inte bara lever mellan åtta och fem.

– Ideon är byggt på 80-talet och är en härlig blandning av sjukhuskänsla och fjällstuga. Nu bygger vi moderna möteslokaler, kafé och gym, säger Hans Möller.

Ombyggnaden är redan igång och beräknas kosta cirka 50 miljoner kronor. Invigning sker i november.

Det är byggnaderna Alfa 3 och 4 med nära 6 000 kvadratmeter yta som berörs. Ägare är Ikano Fastighets AB. En av hyresgästerna i det ombyggda huset blir systerföretaget Ikano Bank, som flyttar in med ett hundratal anställda.

På resten av ytan ska uppemot 150 entreprenörer och ett femtiotal personer från företagsinkubatorerna och andra stödorganisationer husera.

Både Ideons projektledare för ombyggnaden, Katarina Björklund, och Anna-Karin Eklund från fastighetsägaren Ikano återkommer flera gånger till vikten av att skapa mötesplatser och möjligheter till varierande arbetsplatser i det nya huset.

Det speglar en utveckling som många forskningsparker går igenom. Fokus flyttar från att hyra ut subventionerade lokaler till att i stället handla om mjukare frågor, som stöd till nystartade företags affärsutveckling.

– Vi brukar skoja om att den mest kreativa miljön på Ideon är matkön på lunchen, säger Katarina Björklund.

– En forskningspark måste stötta samverkan och se till att folk möts på ett sätt som inte sker när företag stänger in sig. Här ska det finnas en neutral samlingsplats både för dem som sitter i huset och dem som ska ha ett möte eller bara går förbi, säger Anna-Karin Eklund.

Annons

Det innebär bland annat att det inte blir något kök eller pentry i de olika företagens lokaler. Istället ska de som jobbar i huset mötas över en kaffe eller lunch i den överbyggda innergården mitt i byggnaden.

Högst upp byggs ett auditorium för cirka 90 personer med utgång till en uteterrass.

Det enda som inte är klart är vad huset ska kal-las. Arbetsnamnet Innovationernas hus har skrotats och istället utlyser Ideon i dagarna en namntävling för att hitta ett namn som även är internationellt gångbart.

INTERNAL INTERNAL
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons