Annons
Nyheter

Elektriker utökar strejkvarslet

Elektrikerfacket utökar sitt konfliktvarsel gentemot arbetsgivarna. Det blir strejk mot Händelöverket i Norrköping, ett av landets största kraftvärmeverk, den 23 april om ingen uppgörelse har nåtts innan dess.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010

STOCKHOLM.

Elektrikerfacket utökar sitt konfliktvarsel gentemot arbetsgivarna. Det blir strejk mot Händelöverket i Norrköping den 23 april om ingen uppgörelse har nåtts innan dess.

Annons

Såväl Elektrikerförbundet (SEF) som Energiföretagens arbetsgivareförening (EFA) svarade nej på gårdagens medlarbud om ett nytt kraftverksavtal, på 3,2 procent på 22 månader.

Händelöverket är en storsatsning på klimatvänlig kraftvärme som håller på att byggas i Norrköping. Eon investerar cirka 1,5 miljarder kronor i anläggningen. Starten är planerad till hösten i år.

Sopor ska bli energi genom en modern teknik som ger jämnare och mer effektiv förbränning. Tekniken minskar utsläppen av koldioxid rejält.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh har inga problem med det relativt välavlönade elektrikerfackets lönekrav och dess varslade konfliktåtgärder.

– Min och styrelsens bedömning är att de (Elektrikerförbundet) håller sig inom den samordning som vi är överens om, säger Bardh till TT.

LO-samordningen innebär att facken har rätt att kräva 2,6-procentiga lönelyft eller drygt 600 kronor mer i månaden. Att elektrikerna håller fast vid det, trots att industrifacken i de tecknade avtalen fick betydligt mindre är inget brott mot samordningen i sig, enligt Bardh som inte tror att det blir den nivån för elektrikerna heller.

– De kommer att landa på en nivå som ryms inom samordningen, säger han.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons