Annons
Nyheter

EIB godkänner Saabaffär

Europeiska investeringsbanken (EIB) har godkänt Saabs fastighetsförsäljning, uppger banken. Affären ska ge 255 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 4 juli 2011
Foto: ADAM IHSE / EXPONERA

– Fastighetsaffären är godkänd, säger Pär Isaksson, pressansvarig för Norden och Baltikum på EIB, till TT.

– Vi har godkänt den, några andra kommentarer ger vi inte, säger Pär Isaksson.

Annons

Även Riksgälden ska yttra sig om Saabs försäljning av industrifastigheterna i Trollhättan till ett fastighetskonsortium som leds av Hemfosa innan affären är helt i hamn.

Något svar på när det kommer besked i ärendet kunde inte Riksgäldens kommunikationschefen Unni Jerndal ge i dag.

Förra veckan ingick ett konsortium lett av Hemfosa Fastigheter ett avtal om att köpa 50,1 procent av aktierna i Saabs fastighetsbolag för 255 miljoner kronor.

Förutom godkännandet från EIB behövs ett klartecken från den svenska regeringen. Men Riksgälden kan inte säga något om sitt yttrande till regeringen angående Saabs fastighetsaffär.

– Nej, inte i nuläget. Vi jobbar på det, säger Linda Sjöblom, informatör på Riksgälden.

Och regeringen i sin tur avvaktar Riksgäldens granskning av affären. När regeringen får ärendet på sitt bord ska det hanteras skyndsamt.

– Då kommer regeringen att fatta ett snabbt beslut, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson.

Han säger att det kan bli aktuellt med ett extra regeringssammanträde för att behandla Saabs fastighetsaffär. Ordinarie regeringssammanträde är på torsdag.

– Glädjande, säger Eric Geers, informationschef vid Saab, om godkännandet.

Han vågar inte säga om det relativt snabba beskedet från EIB kan påverka Riksgälden och regeringen till att öka takten i beslutsförfarandet.

– Vi tror att Riksgälden kan komma med sitt besked senare i dag eller i morgon.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons