Annons
Nyheter

Efterlyser praktisk mångfald

De skånska företagen vill gärna anställa personer med invandrarbakgrund – men vet inte riktigt hur man går till väga. Så lyder slutsatsen i Region Skånes attitydundersökning som presenterades på ett seminarium igår med flera föreläsare. Tre svenskar och en dansk talade om vikten av mångfald.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2010

MALMÖ. Marika Treschow, grundare och vd Academic Search.

Thomas Persson, driver Hållbartevent.se.

Annons

Eva Karmlid och Karin Linderos, Sysav.

Tom Magnusson, Mine, som tillsammans med Region Skåne arrangerade seminariet.

Ida Edström och Anna Lisner, rekryteringskonsult på Dfind respektive personalchef på Anoto.

Regionpolitikern Rolf Tu-fvesson (KD) var första talare i Savoys stora sal.

– Drygt hälften av de tillfrågade företagen säger att de arbetar med mångfaldsfrågor men hela 76 procent säger att det är en viktig fråga. De som inte jobbar med frågan har tre förklaringar: Antingen tillämpar de redan mångfald eller så har de en för liten organisation. Det tredje svaret är att kompetens går före.

De största svårigheterna är att hitta rätt person och att kolla meriter, uppger flera tillfrågade i undersökningen.

– Slutsatsen är att det saknas kunskap om hur man praktiskt arbetar med mångfaldsfrågan. Företagen vill veta mer om vad den sökande personen faktiskt kan.

Flera personer i publiken instämde. Att få begrepp om utländska betyg och högskolor är inte enkelt. Marika Treschow, vd och grundare av bemanningsföretaget Academic Search, gav sin lösning.

– Vi kräver betyg som går att förstå, den sökande måste komma in med fattbara betyg.

Marika Treschow har under sina tjugo år i branschen haft siktet inställt mot den bästa kompetensen världen kan erbjuda – inte bara infödda svenskars. Hennes erfarenhet är att de som invandrat till Sverige har en helt annan drivkraft.

Annons

– Jag brukar säga att kommer man från Småland till Stockholm har man mer drivkraft än någon från Stureplan.

Hon berömmer företagens human resource-avdelningar, ”de brinner ofta för mångfaldsfrågor, men saknar mandat”.

– HR-folket vet vilken kompetens som behövs men har svårt att få ledningsgrupper att förstå det. De måste övertyga ledningarna om att ökad mångfald är strategiskt viktigt.

Fakta och siffror räcker långt.

– De mest lämpade finns inte bara i den svenska klicken. Om ett svenskt företag ska börja vända sig mot en östeuropeisk marknad, varför då inte välja någon från Östeuropa?

För att hitta rätt sökande räcker det att göra klart vad jobbet går ut på.

– Var tydlig med vilken kompetens som krävs. Inte bara ”vi behöver en sekreterare” utan mer: Vad för slags, varför, vilken bakgrund är önskvärd och hur kan en sekreterare avancera på vårt företag?

Malmöbaserade Göran Gustavsson, som driver två McDonald’s-restauranger berättade att han har 23 nationaliteter bland de anställda.

– Vår organisation får en ökad förståelse för gästernas önskemål och vanor. Och det behövs i en stad som Malmö där femtio procent av skolbarnen har invandrarbakgrund.

Gårdagens seminarium arrangerades av Region Skåne och Mine (Etnisk mångfald i arbetslivet) där Tom Magnusson är verksamhetsansvarig.

Annons

Varför bara föredragshållare från Sverige och Danmark?

– De valdes ut för att de har ett gemensamt tänk kring de här frågorna och utifrån vad de har gjort. Det är ganska svårt att hitta personer i liknande positioner med utomnordisk härkomst, tyvärr. Men vi har också arrangerat flera frukostmöten där företagare med annan bakgrund medverkat.

Ett åttiotal skånska företag i blandade branscher och storlekar tillfrågades i undersökningen ”Mångfald – från hållning till handling”. På seminariet medverkade också Trine Nielsen från föreningen Nydanskar.

INTERNAL INTERNAL
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons