Annons
Nyheter

Deklarationsdags – glöm inte det här

Anmäl ditt konto till Skatteverket så får du skatteåterbäring automatiskt – även om det gäller belopp under 2 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2012
Det börjar närma sig deklarationsdags och nytt för i år är att man måste anmäla sitt konto till Skatteverket för att automatiskt få tillbaka på skatten om beloppet understiger 2 000 kronor.
Det börjar närma sig deklarationsdags och nytt för i år är att man måste anmäla sitt konto till Skatteverket för att automatiskt få tillbaka på skatten om beloppet understiger 2 000 kronor.Foto: 

Det börjar närma sig deklarationsdags och nytt för i år är att man måste anmäla sitt konto till Skatteverket för att automatiskt få tillbaka på skatten om beloppet understiger 2 000 kronor. Om man inte har anmält ett konto hamnar pengarna på skattekontot.

Om du får tillbaka mer än 2 000 kronor betalas det alltid ut automatiskt.

Annons

Vill man ha pengarna snabbt ska man deklarera elektroniskt, till exempel via internet och samtidigt då passa på att anmäla sitt konto.

– Både snabbare och enklare för den som deklarerar och det bli färre fel, enligt Kay Kojer, verksamhetutvecklare på Skatteverket.

Men räknar du i stället med en rejäl kvarskatt bör du göra en fyllnadsinbetalning. Det gäller till exempel de omkring 130 000 som sålde sin bostad i fjol. För många innebär en bostadsförsäljningen en kapitalvinst som man ska skatta för.

Om man inte begärt och fått uppskov med skatten på vinsten löper en ränta på pengarna.

– Vi har märkt att många inte känner till det och en del har till och med hamnat hos kronofogden på grund av det, säger Kojer.

För att slippa räntan måste man göra en fyllnadsinbetalning som ska finnas bokförd hos Skatteverket senast 13 februari.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons