Annons
Nyheter

Chockbesked för Lund

Astra Zeneca lägger ner sin forskningsanläggning i Lund. 900 anställda berörs.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

– Vi ska bygga en av världens bästa forskningsorganisationer och då måste vi samlokalisera till färre platser. Vi ska gå från sjutton enheter till åtta, säger Astra Zenecas globala forskningsdirektör Anders Ekblom.

Forskningsverksamheten i Lund, inriktad på astma och andra sjukdomar i luftvägarna, flyttas till bolagets forskningscentrum i Mölndal. Flytten ska vara genomförd till slutet av nästa år.

Annons

Delar av personalen i Lund kommer att erbjudas anställning i Mölndal, men hur många som i slutändan förlorar jobben är inte klart ännu.

Bolaget hoppas också att det finns anställda som vill starta eget och fortsätta verksamheten i lokalerna som Astra Zeneca nu lämnar i Lund.

För facket kom beskedet i dag inte som någon överraskning. Maria Persson, Unionens ordförande på Astra Zeneca i Lund, informerades redan för flera veckor sedan, men har inte kunnat berätta för sina medlemmar förrän nu.

– Någon form av översyn av enheterna kan vi förstå är nödvändig. Vi har haft många små enheter och de har blivit fler genom att vi har köpt upp bolag, säger Maria Persson, som sammanfattar känslan efter dagens personalmöte som "för jävlig".

Samtidigt är hon glad för att bolaget fortsätter med forskning kring sjukdomar i luftvägarna, även om den nu koncentreras till Mölndal.

– Det kommer behövas kompetenta medarbetare där och förhoppningsvis kan och vill många flytta med, även om det nog är svårt att säga just i dag. Beslutet kommer säkert att svänga fram och tillbaka flera gånger.

I Storbritannien ska forskningsenheterna Charnwood och Kudos stängas. Astra Zeneca ska även försöka sälja Arrow Therapeutics. Den farmacevtiska utvecklingen i Avlon kommer att upphöra och vissa delar av verksamheten där flyttas, men produktionen ska vara kvar.

I USA avvecklar Astra Zeneca den tidigare forskningen i Wilmington och en del tjänster flyttas till andra enheter.

Anders Ekblom, global utvecklingschef på Astra Zeneca, skriver i en kommentar att dagens besked till medarbetarna är tungt att ge.

”Samtidigt är vi övertygade om att vi genom dessa åtgärder skapar ett ännu mer innovativt företag som kan ta fram nya läkemedel till patienterna snabbare och till en lägre kostnad”, skriver Ekblom.

Yvonne Johansson
Thomas Frostberg och TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons