Budgetförslag för 13 miljarder
Enligt Borg återhämtar sig ekonomin och arbetsmarknaden oväntat starkt. Men osäkerheten i omvärlden är stor och därför är återhämtningen bräcklig och förmågan att möta en ny ekonomisk nedgång måste säkras. Ett osäkert framtida reformutrymme, som uppstår mot slutet av mandatperioden, bör därför inte intecknas snabbt.
– Svensk ekonomi befinner sig i ett läge som är solitt, vi har ett välmurat hus – när det blåser om andra står vi solida, sade Anders Borg på en presskonferens när han presenterade budgetpropositionen.
– Vi räknar med en god tillväxt och har starka offentliga finanser och arbetsmarknaden har utvecklats bättre än väntat.
– Men vi måste också säkra en god utveckling framöver. Det här är en försiktig budget, sade Borg.
För att se till att arbetslösheten inte fastnar på en hög nivå behövs riktade insatser för långtidsarbetslösa ungdomar och personer med svag förankring på arbetsmarknaden, enligt Borg. Därför blir det förstärkta resurser för arbetspraktik och coachning, stimulanser till unga som inte fullgjort grund- och gymnasieskola och en förstärkning av det särskilda anställningsstödet.
Sammantaget är bilden ljus enligt finansministern.
– Vi har reviderat sysselsättningsprognosen. Det handlar om att vi tidigare trodde på ett fall i sysselsättningen men nu tror på en stark ökningstakt.
Borg spår en viss åtstramning under åren 2013 och 2014.
– Det är bättre att bromsa sig in i nästa kris. Det finns inget som säger att en konjunkturuppgång varar i fem år. Man kan inte bygga planeringen på att det blir bättre än väntat. Det behövs säkerhetsmarginaler så att det här huset står solitt nästa gång det smäller, sade Borg.
För hela mandatperioden finns skarpa förslag och reformambitioner för cirka 33 miljarder kronor. Men det kan, enligt budgetpropositionen, bli nödvändigt att avstå från att genomföra reformer eller skjuta på dem om den ekonomiska utvecklingen blir svagare än väntat.
När det gäller reformambitionerna längre fram i mandatperioden skriver regeringen att ett femte steg i jobbskatteavdraget och höjd gräns för när statlig inkomstskatt ska betalas bör kombineras med sänkt skatt för pensionärer för att "fördelningsprofilen ska bli rimlig".
Fler flyktingar än beräknat har kommit till Sverige under 2010. Anslaget till kommunerna för att ta emot dem höjs därför med 400 miljoner kronor för 2010.
Undervisningstiden i matematik utökas, lärare ska fortbildas och ett lärlingssystem införs i gymnasiet.
Som väntat föreslås sänkt skatt för pensionärer, höjda bostadsbidrag till barnfamiljer och ett extra anslag på 3 miljarder kronor till kommunerna för 2011.
Regeringen vill också halvera restaurangmomsen. Som en delfinansiering av de olika reformerna på skatteområdet kommer alkohol- och tobaksskatten att höjas: punktskatten på cigaretter med åtta procent, på snus med 11 procent och på öl och vin med 13 procent.
Om ytterligare ekonomiskt utrymme skulle uppstå så är det, enligt finansplanen, motiverat att genomföra ytterligare lättnader för att stärka tillväxten, till exempel i bolagsskatten, arbetsgivaravgifterna, värnskatt, riskkapitalavdrag, FoU-avdrag och expertskatt. Regeringen bedömer dock att det utrymmet inte finns under mandatperioden.
För företagen föreslås en satsning på Almis rådgivnings- och mentorverksamhet, innovationsfinansiering och satsningar på regelförenklingar. En särskild satsning med två miljarder kronor görs redan 2010 för att stärka utvecklingen i norra Sveriges inland.
På klimatområdet kommer nu förslaget om en supermiljöbilspremie.