Nyheter

Brittisk flygstrejk drabbar svenskar

Strejken på British Airways (BA) fortsätter att ställa till problem för resenärerna även i Sverige. Fyra av sex avgångar från Arlanda är inställda i dag. Strejken gäller bland annat arbetsvillkoren hos BA.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 

LONDON. Strejken på British Airways (BA) fortsätter att ställa till problem för resenärerna. Fyra av sex avgångar från Arlanda är inställda i dag.

Många passagerare kan bokas om till andra flygningar med bolag som samarbetar med British Airways, och enligt Luftfartsverket var läget lugnt ute på Arlanda.

I lördags inledde kabinpersonalen på BA en fyra dagar lång strejk, den andra strejken på kort tid. Helgen innan strejkade de i tre dygn.

Strejken har utlysts av Unite, Storbritanniens största fackförbund, som organiserar 90 procent av British Airways kabinpersonal, cirka 12 000 personer. I går gav den bränsle åt den politiska debatten som tagit fart inför parlamentsvalen som väntas äga rum den 6 maj.

Politiskt slagträ

Oppositionsledaren, Konservativa partiets ordförande David Cameron, använde strejken som argument i en attack mot premiärminister Gordon Brown, vars Labourparti får stora ekonomiska bidrag från Unite. Cameron sade till etermediebolaget BBC att Brown visat svaghet gentemot fackföreningarna och att det lett till fler strejker. En del av orsaken är att regeringen är beroende av facket, sade Cameron.

Brown slog tillbaka och sade till BBC att det har varit betydligt lugnare på arbetsmarknaden under de senaste 13 åren med Labourregering, än under de föregående 18 åren av konservativt styre.

Stora förluster

– Vi har varit tuffa angående strejken på British Airways. Vi har sagt att den inte ligger i allmänhetens intresse, den är inte i British Airways intressen och vi har sagt att vi inte heller tror att den ligger i arbetarnas intresse, sade Brown.

Förhandlingarna mellan BA och Unite bröt samman kvällen före den första strejkdagen den 20 mars och några nya förhandlingar är inte inplanerade.

Strejken gäller bland annat personalens framtida arbetsvillkor hos BA, som vill skära i kostnaderna. Förra året gick bolaget back med mer än 400 miljoner pund, motsvarande 4,3 miljarder kronor.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.