Annons
Nyheter

Börsen nedåt, Karo Bio uppåt

Stockholmsbörsen gick försiktigt baklänges på torsdagen efter årshögstanoteringen dagen innan. Dagens vinnaraktie var Karo Bio som steg med 9 procent efter ny vetenskaplig rapport. OMXS-indexet gick ned med 0,3 procent.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2010

STOCKHOLM. Stockholmsbörsen gick försiktigt baklänges på torsdagen efter årshögstanoteringen dagen innan.

Dagens vinnaraktie var Karo Bio som steg med 9 procent efter ny vetenskaplig rapport.

Annons

Stockholmsbörsen backade försiktigt och OMXS-indexet stängde på 318,6, en nedgång på 0,3 procent. Under natten hade kursutvecklingen på de ledande Asienbörserna varit fortsatt spretig och Tokyobörsen uppvisade den största uppgången. Nikkei 225-index steg med 1,0 procent.

Men i Stockholm var det mycket läkemedel. Karo Bio rusade med hela 9,1 procent efter nyheten om att bolagets substans, tillsammans med den vanliga behandlingen, kan sänka kolesterolet i blodet med 30 procent, enligt en studie vid Karolinska Institutet. De nya rönen publiceras i medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca tecknade ett avtal med indiska Torrent Pharmaceuticals om försäljning av så kallade generiska läkemedel, lågpriskopior av originalläkemedel. Börskursen var dock nästan oförändrad, minus 0,2 procent.

Och bioteknikföretaget Medivir har ingått ett licensavtal med sydkoreanska Daewoong Pharmaceutical som gäller Medivirs läkemedelskandidat MIV-210. Daewoong ska ansvara för den kliniska utvecklingen av MIV-210, som är ett läkemedel mot hepatit B. Men Medivirs börskurs sjönk med 0,7 procent.

Skanska fick en miljardorder i Brasilien för att bygga ett raffinaderi i Rio de Janeiro för 250 miljoner dollar, cirka 1,8 miljarder kronor. Kund är energijätten Petrobras. Skanskas börskurs sjönk ändå med 0,2 procent.

Kraftkoncernen ABB fick en order från företaget GA Solar som avser ett solcellskraftverk på 13 megawatt som ska byggas i norra Spanien. Ordern är värd 30 miljoner dollar, drygt 200 miljoner kronor, enligt ABB. Anläggningen beräknas kunna leverera 22,6 gigawattimmar elektricitet per år. Men börskursen sjönk med 1,6 procent.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons