Annons
Nyheter

Börs och krona faller rejält

Kronan föll rejält då dagens handel inleddes, med en ny våg av oro sköljande över världens finansmarknader. Bakom de kraftiga nedgångarna på Asienbörserna ligger oron för skuldkrisen i Europa anser Robert Bergqvist på SEB.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2010
Foto: 

Mot dollarn blev det ett ras på 16 öre till 7:99 kronor per dollar, medan det mot euron blev –7 öre till 9:81 kronor per euro.

Stockholmsbörsens OMXS-index föll samtidigt med 2,4 procent till 292,9 inom loppet av ett par minuter.

Annons

Ledande Europabörser föll också, med Parisbörsens CAC 40-index på –3,2 procent och Londonbörsens FTSE 100-index på –2,7 procent, efter kraftiga fall på Asienbörserna.

Dagens nedgångar på Asiens börser är delvis kopplade till den tilltagande politiska osäkerheten mellan Nord- och Sydkorea, men i botten ligger oron för skuldkrisen i Europa, anser Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

– Det finns ju tidningsuppgifter om att Kim Jung Il mobiliserat krigsmakten. Vi får hålla tummarna för att det är ett politiskt spel men det uppfattas som en ökande instabilitet på den koreanska halvön och har medverkat till att ta ytterligare kraft från börserna.

– Men i grund och botten är det skuldoron som börjar få mer fotfäste och oron för att återhämtningen i konjunkturen ska tappa fotfästet.

Dessutom kom Internationella valutafonden i går kväll med en analys av den spanska ekonomin, säger Bergqvist.

– Den radade upp en lång rad problem för Spanien och det satte återigen fingret på skuldkrisen i Europa och de länder som är illa ute. Den bilden har inte ändrats och vad det kan få för effekter. Till det har då också instabiliteten på den koreanska halvö kommit, säger Bergqvist.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons