Annons
Nyheter

Borg: ”Turbulent läge”

Europabörserna föll kraftigt när handeln öppnade på fredagen. "Vi har ett väldigt turbulent läge. Problemet är att den betydande internationella osäkerheten slår igenom även i Sverige", säger finansminister Anders Borg.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2011
Finansminister Anders Borg kommenterade under onsdagen läget i Grekland.Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX
Finansminister Anders Borg kommenterade under onsdagen läget i Grekland.Foto: Claudio Bresciani/SCANPIXFoto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Det var breda fall på Europas ledande börser när handeln drog i gång på fredagen. "Vi har ett väldigt turbulent läge på de finansiella marknaderna", säger finansminister Anders Borg.

– Problemet är att den betydande internationella osäkerheten slår igenom även i Sverige, säger finansminister Anders Borg.

Annons

– Jag har haft kontakter för att försäkra mig om att både Riksbanken, Finansinspektionen och finansdepartementet följer utvecklingen väldigt noga så att vi är säkra på att vi har våra bastioner på plats, säger Borg.

Det finns en risk för en stökig höst, bedömer Borg och understryker att Sverige inte kan undgå att påverkas.

– Det påverkar oss genom börskurser, genom att hushåll och företag blir osäkra, säger han och anbefaller försiktighet.

Han ger inget direkt svar på frågan om det kan leda till att det femte jobbskatteavdraget inte kan läggas fram i hösens budget.

I stället talar han om behovet att noggrant följa utvecklingen och se till att säkra de offentliga finanserna.

– Marknader fungerar ju inte alltid helt rationellt utan det uppstår en osäkerhet och så drar en buffelhjord iväg över världen och då blir det stormvindar. Det ingår inte i mina uppgifter att spekulera kring vad som är motiverat eller inte men problemet är att det finns ett antal obalanser som gör att återhämtningen som nu borde ske tyngs och det borde vi åtgärda, säger Borg.

Samtidigt säger Borg att den ekonomiska oron kan få effekter för Sverige och för budgetarbetet i finansdepartementet.

– Det här är negativt för konjunkturen, det påverkar både investeringsvilja och hushållens konsumtionsvilja. Vi får dock fortfarande från svensk ekonomi signaler om stark utveckling men riskbilden ser allvarlig ut. Det ser tyngre ut inför hösten och att vi bör fortsatt vara mycket angelägna om att hålla Sverige utanför stormens öga genom att vara försiktiga i vårt eget agerande, säger Borg.

Borg fick frågan om vilket råd han ger till de svenska hushållen.

– Att vara försiktig och inte dra på sig för stora skulder och att inte lägga allt sparande i aktier, sade han men lade till att för de svenska hushållen ser det någorlunda stabilt ut.

Annons

Han konstaterade samtidigt att det är ett allvarlig läge med ett betydande börsfall och att den ekonomiska återhämtningen tar skada.

En slutsats var att regeringen måste vara återhållsam i sin höstbudget för 2012.

Börserna i London och Frankfurt faller med närmare 3 procent i dag, medan Parisbörsen har gått ned med cirka 1,5 procent. Stockholmsbörsen rasade till sin lägsta nivå sedan oktober 2009.

Samtidigt var det italienska och spanska räntegapet mot Tyskland rekordstort i morgonhandeln på räntemarknaden. Den italienska skillnaden låg som mest på 4,10 procentenheter på en tioårig obligation och den spanska på 4,15 procentenheter.

Senare krympte gapet med 10–15 hundradels procentenheter till omkring 4,0 procent. Sannolikt ligger europeiska centralbanken ECB:s stödköp av obligationer bakom det minskade gapet.

Greklands premiärminister Georgios Papandreou krävde i dag att eurozonen omedelbart ingriper för att dämpa skepticismen kring förmågan att hantera den växande skuldkrisen, rapporterar Reuters.

– Den senaste utvecklingen avspeglar i huvudsak en växande skepticism om eurozonens systematiska förmågan att svara på den pågående skuldkrisen, skriver Papandreou i ett brev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

ECB-rådets Luc Coene säger (i en radiointervju som Reuters refererar till) att det krävs ytterligare åtgärder från länderna i eurozonen för att övertyga och lugna marknaden. Enligt honom är euron inte försvarbar utan ytterligare politiska ingripanden.

Coene menar att vi nu ser en snöbollseffekt där saker blir värre och värre och att det råder en väldigt stor osäkerhet på marknaden.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy ska i dag ha separata telefonmöten med spanska premiärministern José Luis Zapatero och med tyska förbundskanslern Angela Merkel, enligt Wall Street Journal.

Annons

Under gårdagen sjönk USA-börserna med 4–5 procent på grund av växande oro över landets ekonomi. Senare i dag väntas viktig statistik i form av sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i USA. Den ekonomiska utvecklingen saktar in, samtidigt som regeringen nu kommer att göra nedskärningar som riskerar att innebär ytterligare press nedåt, bland annat i form av minskad konsumtion. Även skuldkrisen i eurozonen oroar investerare.

– De ekonomiska utsikterna stressar investerare i hög grad och sentimentet kommer troligen att förbli extremt fragilt, säger Keith Bowman, aktieanalytiker vid Hargreaves Lansdown, till Reuters.

– USA:s ekonomi har saktat in och går nu in en fas med budgetnedskärningar. Investerare är oroliga över var den framtida tillväxten kommer att ske när det finns skuldproblem i bakgrunden för så många regeringar, säger Keith Bowman.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons