Annons
Nyheter

Boprisboom de senaste åren

Priserna på bostadsrätter har ökat mer än för villor.
Nyheter • Publicerad 2 september 2011
Foto: 

De senaste fem åren har priserna på bostäder stigit i alla län i Sverige, allra mest utanför storstäderna. Och störst är ökningen för bostadsrätter, visar en genomgång som mäklarkedjan Fastighetsbyrån har gjort.

Den genomsnittliga prisökningen i Sverige sedan 2006 är 37 procent på bostadsrätter och 24 procent på villor.

Annons

Att bostadsrätter utvecklats så mycket starkare än villorna är en följd av att storstadssynen på boendet börjar sprida sig till hela landet, säger Lars-Erik Nykvist, vd för Fastighetsbyrån.

– Det har helt enkelt blivit populärt att bo i bostadsrätt.

Störst är ökningen i Jönköpings län, där bostadsrättspriserna stigit med 108 procent mellan 2006 och 2011. Tätt efter ligger Dalarna på plus 101 procent.

Dalarna är också vinnare när det villaprisutvecklingen. I snitt har priset på en villa i länet stigit med 47 procent under perioden.

Att det inte är storstadslänen som noterar de högsta prisuppgångarna beror på att det är ökningar från låga nivåer i övriga landet, säger Nykvist.

– Startar man från en låg bas så har man lättare att briljera i de här siffrorna.

TT: Är de här prisökningarna en indikation på att vi har en bubbla som kan brisera?

– Nej, det tycker inte jag. Däremot kanske det inte blir en stabilt ökande prisutveckling år efter år.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons