Annons
Nyheter

Bankjätte försvarar Facebookstart

Turerna kring Facebooks börsnotering kommer att granskas av den amerikanska Finansinspektionen SEC. Sjunde AP-fonden har planerat att köpa Facebook-aktier men har inte gjort det ännu.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2012
Foto: Richard Drew

Facebooks aktiekurs hade backat 8,9 procent, när aktiehandeln stängde i New York på tisdagen. Facebooks börsvärde hade då sjunkit från 104 miljarder dollar vid säljstarten till 86 miljarder.

Turerna kring Facebooks börsnotering kommer att granskas både av FINRA, en organisation som verkar för självreglering på värdepappersmarknaden, och den amerikanska Finansinspektionen SEC, skriver Reuters.

Annons

De intresserar sig bland annat för den selektiva informationsgivningen inför introduktionen i fredags. Morgan Stanley, den bank som bar huvudansvaret för noteringen, sänkte sin intäktsprognos för Facebook strax före noteringen – utan att alla aktörer på marknaden fick veta om det.

Enligt källor till Reuters var det Facebook självt som uppmanade analytiker på Morgan Stanley och andra banker som det sociala nätverket anlitat i samband med börsintroduktionen att sänka prognoserna.

I samband med en utfrågning i den amerikanska senaten sade SEC:s ordförande Mary Schapiro att investerare generellt bör känna förtroende för de finansiella marknaderna.

– Men det finns specifika saker, avseende Facebook, som vi behöver titta på, sade Schapiro.

Sjunde AP-fonden, soffliggar-alternativet inom det svenska premiepensionssystemet, äger i dagsläget inga aktier i Facebook. Fast planen är att inom kort bli delägare i det hajpade bolaget.

– Facebook har ännu inte kommit in i det marknadsindex som vi följer, utan det kommer väl att ta någon vecka till, säger kommunikationschef Johan Florén.

TT: När tänker Sjunde AP-fonden köpa aktier?

– Vi tror att det blir i början av juni.

TT: Hur mycket tänker fonden investera i Facebook?

– Det beror helt på hur mycket företaget värderas till. Om det går kraftigt ned nu kommer summan att minska och vice versa, säger Johan Florén.

Annons

Han berättar att Sjunde AP-fonden följer två hörnstenar i sitt val av aktier: indexförvaltning och riskspridning.

– Vi har 2 500 bolag och det betyder att Facebook aldrig kommer att utgöra mer än en halv procent av portföljen – oavsett hur bra det går för Facebook. Går det sämre blir det mindre, säger Johan Florén.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons