Annons
Nyheter

Bankerna på väg ur finanskrisen

Nyheter • Publicerad 29 april 2010

När nu de fyra storbankerna rapporterat hur det gått under årets första kvartal står det klart att samtliga med råge överträffade förväntningarna.

Handelsbankens vinst för första kvartalet blev 15 procent högre än väntat medan Nordeas och Swedbanks vinster blev 43 procent respektive 95 procent högre än vad analytikerna hade räknat fram i sina Excelark inför rapporterna.

Annons

Men allra mest överraskade Swedbank och dess vd Michael Wolf, som redovisade en vinst när marknaden hade räknat med en ny förlust efter senaste kvartalens kreditsmällar i Baltikum och Ukraina.

Det största glädjebeskedet i bankrapporterna var att kreditförlusterna ser ut att ha passerat toppen och att konjunkturen därmed är på väg att äntligen återhämta sig.

När boksluten för 2009 presenterades såg det desto dystrare ut. De sammanlagda kreditförlusterna för Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken hamnade på svindlande 52 miljarder kronor, varav Swedbank stod för hälften.

Dessutom varnade flera av bankerna för att kreditförlusterna kunde fortsätta att öka under 2010.

De minskande kreditförlusterna under årets första kvartal är ett tecken på att de svenska storbankerna börjar komma ur den finanskris som började våren 2008 för att senare kulminera under hösten samma år.

Den största negativa nyheten i rapporterna var att räntenettot, skillnaden mellan vad bankerna får in i ränta på utlånade pengar och vad kunderna erbjuds i form av sparränta, minskade jämfört med för ett år sedan.

En viktig anledning till det minskande räntenettot är att företagen haft svårt att få lån, eller själva varit försiktiga med att ta nya lån, i kölvattnet av finanskrisen och lågkonjunkturen.

Men trots ljusglimtarna i bankrapporterna finns det fortfarande risk för en ny bank- och finanskris.

Största hotet just nu är förstås Grekland. Det räcker att landet ställer in sina räntebetalningar under en dag för att krisen ska dra igång på allvar. Då kan flera europeiska stater tvingas till nya räddningsaktioner på grund av risken för gigantiska förluster på grekiska värdepapper.

Den turbulens som i så fall skulle uppstå i banksystemet kan bli något av en repris då amerikanska investmentbanken Lehman Brothers gick omkull hösten 2008.

Annons

Dessutom måste de svenska storbankerna fortsätta med att reparera sina balansräkningar efter de stora kreditförlusterna i framför allt Baltikum och Ukraina.

Det innebär bland annat att lånekraven för hushåll och företag kommer att skärpas ytterligare.

Rädslan för nya kreditförluster kan samtidigt innebära att bankerna blir för försiktiga med sin utlåning, vilket i sin tur kan hämma återhämtningen i ekonomin och därmed bankernas intäkter under de närmaste kvartalen.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons