Annons
Nyheter

Att inte bry sig kan bli dyrt i onödan

Med allt förtryckt på deklarationsblanketten är det lätt att bli bekväm och bara godkänna uppgifterna.
Nyheter • Publicerad 26 april 2010

– Det kan straffa sig. Framför allt när det gäller kapitalinkomster är det viktigt att gå igenom deklarationen så att du inte betalar för mycket skatt, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank.

Hon nämner möjligheten att höja sin inkomst genom att ta fram uppskovet efter en bostadsförsäljning för att fullt ut kunna utnyttja husavdraget.

Annons

– Det kan vara värt att frivilligt återföra en del av sitt uppskov och på så sätt höja sin inkomst. Då får du ett underlag för att matcha skattereduktionen för husavdraget. Men det måste handla om minst 20 000 kronor av ditt uppskov för att du ska få göra så, säger hon.

För hushåll med stora räntekostnader kan en annan väg vara att fördela om räntorna inom familjen så att husavdraget utnyttjas bäst.

– Hushållet har rätt att själv fördela räntorna förutsatt att båda är låntagare, säger Ylva Yngveson.

Pensionärer kan också tänka på att inkomster och utgifter av kapital påverkar fastighetsavgiften. Eftersom den får uppgå till som mest fyra procent av hushållsinkomsten kan man titta på möjligheterna att omfördela räntorna för att på så vis få lägre skatt.

Har ett par ett gemensamt lån ska de undvika att den som har kapitalinkomster hamnar på plus så länge den andra hamnar på minus.

Den som fått en vinst på mer än 1,6 miljoner kronor vid en fastighetsförsäljning måste skatta på det överskjutande beloppet.

– Ger det en kvarskatt på under 30 000 kronor finns det ingen anledning att betala detta förrän senare, eftersom skuldräntan är noll. Men är skulden större kan det vara värt att betala i förväg eftersom skulden började löpa den 13 februari med en ränta på i praktiken 1,78 procent, säger Ylva Yngveson.

Viktiga kapitalinkomster att också hålla reda på är de som kommer från försäljning av fonder och aktier. Den som haft en fond länge kan råka ut för att den förtryckta vinst som skattemyndigheten räknat ut inte stämmer.

– Deras uträkning kan missgynna dig. Problemet är bara hur du ska bevisa att de har fel, med tanke på alla nyemissioner, splittar, teckningsrätter och annat. Du måste ha god dokumentation och vara säker på din sak för att det ska vara värt mödan att räkna fram ett annat värde, säger Ylva Yngveson.

Hon uppmanar också alla som sålt aktier med förlust att ta fram eventuella uppskov med vinster från tidigare aktieaffärer.

Annons

– Eftersom bara 70 procent av förlusten är avdragsgill kan du istället kvitta den mot tidigare vins­ter, säger hon.

Ylva Yngveson rekommenderar alla som deklarerar att använda webben.

– Det är väldigt praktiskt. Du kan fylla i uppgifter efterhand och enkelt jämföra dina egna siffror med kontrolluppgifterna.

Samtidigt uppmanar hon även den som egentligen kan nöja sig med att bara godkänna deklarationen att ändå ta sig tid med kontrolluppgifter och alla nödvändiga värdeuppgifter.

– Förutom att du då vet att alla uppgifter är korrekta, är det utmärkt tillfälle att gå igenom sin hushållsekonomi, säger hon.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons