Annons
Nyheter

Åtal mot Carnegiehandlare

Tre före detta handlare på investmentbanken Carnegie åtalas nu för grov otillbörlig kurspåverkan.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2010

STOCKHOLM. – Jag anser att de på ett otillbörligt sätt har påverkat handeln på optionsmarknaden. Konsekvensen är att det har blivit felaktiga priser på de här finansiella instrumenten, säger Yngve Rydberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM), till TT.

Det påstådda optionsfusket uppdagades våren 2007, då Carnegie polisanmälde de tre männen.

Annons

Carnegie har hävdat att den otillåtna handeln blåste upp det så kallade tradingresultatet med sammanlagt 630 miljoner kronor under perioden 2005–2007. Finansinspektionen (FI) har dock ifrågasatt beräkningen, och konstaterat att den ”inte dokumenterats på sådant sätt att det varit möjligt att kontrollera om den varit korrekt”.

Däremot visade FI:s granskning att det fanns allvarliga brister i styrningen och kontrollen av Carnegie. Inspektionen varnade bolaget, utdömde en straffavgift på 50 miljoner kronor och krävde att vd och styrelse skulle bytas ut.

FI:s fortsatta granskning ledde senare till att Carnegie miste sitt tillstånd och förstatligades.

När polisanmälan mot Carnegiehandlarna lämnades in hade en av dem slutat självmant, de två övriga fick sparken. De senare inledde varsin arbetsrättstvist mot Carnegie, som svarade med stora skadeståndskrav. I våras förlikades parterna i den arbetsrättsliga delen, men Carnegie stod fast vid sina brottsanklagelser.

Att utredningen varit så pass tidsödande beror enligt Yngve Rydberg bland annat på att den har omfattat tiotusentals optionsaffärer.

– Från början var det en otrolig mängd det rörde sig om, som vi fick anmälan på. Det var ett oerhört stort material.

Åtalet gäller dock endast några tiotal affärer.

– Vi har även haft misstanke om grov trolöshet mot huvudman, men det har jag inte åtalat för, det har jag inte kunnat bevisa, säger Yngve Rydberg.

De tre åtalade nekar till brott.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons