Astra Zeneca i Lund läggs ner
LUND - Vi ska bygga en av världens bästa forskningsorganisationer och då måste vi samlokalisera till färre platser. Vi ska gå från 17 enheter till 8, säger Astra Zenecas globala forskningsdirektör Anders Ekblom.
Forskningsverksamheten i Lund, inriktad på astma och andra sjukdomar i luftvägarna, flyttas till bolagets forskningscentrum i Mölndal. Flytten ska vara genomförd till slutet av nästa år.
Delar av personalen i Lund kommer att erbjudas anställning i Mölndal, men hur många som i slutändan förlorar jobben är inte klart ännu.
Bolaget hoppas också att det finns anställda som vill starta eget och fortsätta verksamheten i lokalerna som Astra Zeneca nu lämnar i Lund.
Astra Zeneca lägger ner sin forskningsanläggning i Lund. 900 anställda berörs.
Bo Servenius, ordförande för Akademikerföreningen vid företaget i Lund, bekräftar också nedläggningen för TT.
Enligt Bo Servenius kommer forskningsprojekt från enheten i Lund att flyttas till Astra Zeneca i Mölndal.
Beskedet om nedläggningen kom inte som en överraskning för de anställda.
– Många har varit oroliga, vi har klarat oss från rensningar tidigare och hoppades in i det sista att det skulle gå den här gången också.
Bo Servenius beskriver känslorna bland de anställda när beskedet kom:
– Många blev förstummade, tysta och tillbakadragna. Det kom många frågor som rör det runt omkring; vad händer nu, kan vi flytta med?
Nedläggningen i Lund ska vara avslutad den sista december 2011.
Anläggningen i Lund är en ren forskningsanläggning och nedläggningen berör främst tjänstemän.
– Vi har ingen tillverkning alls. Det som är extremt i det här är att det är väldigt många forskare, över 160 disputerade forskare, säger Bo Servenius till TT.
Neddragningarna är ett led i en ny strategi för forskning och utveckling, som bolaget presenterar på sina forskningsenheter runt om i världen i dag. I Lund arbetar cirka 800 av de 900 anställda inom forskning och utveckling.
– Lund är en liten forskningsenhet. Därför har oron varit stor. Samtidigt måste företaget göra något radikalt för att överleva som bolag, säger Maria Persson, ordförande för Unionen.
Hon beskriver Astra Zenecas dilemma som en kombination av att bolagets patent är på väg att löpa ut samtidigt som det råder hård prispress på läkemedel världen över.
– Företaget går med hyfsat bra vinster, men man ser att patenten går ut inom snar framtid. Vi måste på något sätt få fram nya läkemedel som är väldigt bra för att få tillbaka de pengar som krävs för att investera i forskning.
Inför de varsel som nu kommer har Astra Zeneca drygt 9 000 anställda i Sverige, varav 6 000 i Södertälje.
Stora enheter finns även i Mölndal, med 2 300 anställda, och Lund, med 900 anställda. Därtill kommer Umeå, med i dagsläget 150 anställda.
Dagens besked ingår i det nya sparprogram Astra Zeneca lanserade i samband med bokslutet för 2009. Enligt det ska 8 000 jobb bort, varav 3 500 inom forskning och utveckling, på fem år.
Därtill kommer ytterligare 2 400 jobb som ska bort enligt tidigare beslut om besparingar, vilket gör att det totalt handlar om 10 400 jobb eller var sjätte anställd inom koncernen.
Målet är att dra ned kostnaderna med 1,8 miljarder dollar per år till 2014.