Nyheter

Årshögsta efter stark börsvecka

Börsen lyfte i dag med verkstadsaktierna och Saab i spetsen. OMXS-index steg 1,3 procent. Efter veckans kurslyft ligger nu börsen på årshögsta.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2010

STOCKHOLM. Börsen lyfte på fredagen med verkstadsaktierna och Saab i spetsen.

Efter veckans kurslyft ligger nu börsen på årshögsta.

Aktieägarna har hela veckan kunnat glädja sig åt stigande börskurser trots den grekiska skuldkrisen och statistik som visat att konjunkturen är bräcklig. Efter en svag inledning lyfte börsen efter lunch på fredagen och hade vid stängning stigit med 1,3 procent till 315,0 efter oväntat starka amerikanska jobbsiffror. Så högt har inte börsen legat sedan juni 2008.

Familjen Wallenbergs maktbolag Investor utökar sitt ägande i försvarskoncernen Saab genom att köpa 10,2 procent av kapitalet i bolaget av brittiska BAE Systems för 1,1 miljarder kronor. Saabaktien steg med 0,5 procent till 106:00 kronor. Investorsaktien steg med 0,8 procent till 132:20 kronor.

Några av bankerna fortsatte stiga. Swedbanks aktie steg med 0,7 procent till 72:40 kronor och Handelsbankens aktie steg med 1,9 procent till 204:50 kronor. Nordeaaktien steg med 2,4 procent till 74:90 kronor. SEB-aktien föll med 0,3 procent till 45:80 kronor.

Industriaktierna som stigit mest av alla branscher under veckan fortsatte lyfta på fredagen. Sandvikaktien steg med 3,1 procent till 83:40 kronor och SKF-aktien steg med 2,4 procent till 120:50 kronor.

Bland börsens storbolag har både Ericsson och H & M lyft rejält under veckan. Ericsson steg på fredagen med 10.8 procent till 74:70 kronor. H & M steg med 2,0 procent till 450:20 kronor.

Sydkoreanska riskkapitalbolaget KDB-T Stone lägger genom sitt dotterbolag Aurora ett bud på 20 procent av aktierna i Anoto, verksamt inom digital pennteknik. Anotoaktien steg med 16,4 procent till 5:25 kronor och blev därmed fredagens kursraket.

Veckan kursvinnare blev Micronic Lasers vars aktie steg med 22,3 procent följt av Fingerprint som steg med 17,8 procent och Profilgruppen som steg med 17,3 procent.

Nästa vecka som är rapportfattig saknar i stort statistik, som nämnvärt skulle kunna påverka börsen. Prospera presenterar inflationsförväntningar och Mäklarstatistik presenterar statistik över försäljningen på bostadsmarknaden i februari. Mot slutet av veckan kommer bland annat amerikanska detaljhandelssiffror som dock kan påverka börsen.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.