Annons
Nyheter

Apples aktier upp efter vinstrapport

Teknikjätten Apple nästan fördubblade sin nettovinst under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol, mycket tack vare Iphone. Rapporten fick aktiekursen att rusa i höjden.
Nyheter • Publicerad 21 april 2010
Apples vd Steve Jobs
Apples vd Steve JobsFoto: 

SAN FRANCISCO. Teknikjätten Apple nästan fördubblade sin nettovinst under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol, mycket tack vare Iphone. Rapporten fick aktiekursen att rusa i höjden.

Nettovinsten blev 3,07 miljarder dollar enligt kvartalsrapporten som presenterades på tisdagen. Omräknat till per aktie innebar nettovinsten 3,33 dollar, vilket kan jämföras med börsanalytikernas förväntningar på 2,45 per aktie, enligt Thomson Reuters.

Annons

Apples aktier har ökat runt 15 procent i år och i efterhandeln i New York på tisdagen steg aktien med över sex procent till 259,80 dollar.

– De här aktierna är redan högt värderade, det är väldigt höga förväntningar på dem. Och då krävs det den här typen av resultat för att aktien ska lyfta vidare, säger Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fondkommission.

Bakom det starka resultatet ligger bland annat en framgångsrik försäljning av en av företagets profilprodukter, Iphone. 8,75 miljoner exemplar såldes under kvartalet – en ökning med 131 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

– Smartphonemarknaden är väldigt stark, men de har alltså stärkt marknadsandelarna från 17 till 18 procent, säger Nordman-Knutsson.

Minimiförväntningarna låg på 7,5 miljoner sålda exemplar.

– Jag hade räknat med 8,5 och jag var väldigt optimistisk, säger Nordman-Knutsson.

Apples vd Steve Jobs var nöjd med resultatet.

"Vi är mycket nöjda med att kunna presentera vår bästa kvartalsrapport under en icke semestermånadsperiod någonsin, med ökade intäkter på 49 procent och en nettovinst på upp till 90 procent", sade han i ett uttalande.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons