Nyheter

Allan Larsson blir Astra Zeneca-förhandlare

Förre finansministern Allan Larsson utses senare i dag till förhandlingsman för att hantera effekterna av Astra Zenecas nedläggning i Lund. Uppdraget kommer från bland andra Lunds universitet och Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2010

LUND. - Han ska förhandla med både regeringen och Astra Zeneca om vilka åtgärder som kan sättas in efter nedläggningsbeslutet, säger universitetets rektor Per Eriksson till Sydsvenskan.

Uppdraget kommer från den nya samarbetsorganisationen Forskning & Innovation i Skåne, som också bildas formellt idag. Bakom samarbetet står förutom regionen och Lunds universitet även övriga lärosäten i Skåne samt Lunds kommun, Malmö stad, Kristianstads kommun och Helsingborgs stad.

Allan Larsson kommer att ägna större delen av nästa vecka i Lund för att sätta sig in i frågorna och ha möten med inblandade parter. Innan dess vill han inte gå in i detalj på vilka åtgärder som kan bli aktuella eller vilka krav som bör ställas på regeringen och Astra Zenecas ledning.

Uppdraget som förhandlingsman ligger utanför Allan Larssons ordinarie roll som styrelseordförande för universitetet. Hur mycket tid han kommer att lägga på uppdraget eller hur länge det är tänkt att löpa vågar han inte gissa ännu.

- Man kan inte förutse hur ett sådant här uppdrag utvecklas, men jag kommer att lägga all den tid som behövs, säger Allan Larsson.

Det var för snart två veckor sedan som Astra Zenecas ledning meddelade att forskningsanläggningen i Lund läggs ner vid slutet av nästa år. 900 anställda berörs av nedläggningen.

Ännu har ingen varslats om uppsägning eftersom bolaget planerar att flytta Lundaverksamheten till anläggningen i Mölndal och kommer att erbjuda delar av personalen att flytta med.

Magnus Pier
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.