Annons
Nyheter

Alfa Laval öppnar nya kontor i Kina

Den starka efterfrågan på framför allt värmeväxlare gör att Alfa Laval öppnar nya försäljningskontor i Kina. Men nästa års resultat kan åter komma under press på grund av minskade marginaler i orderboken.
Nyheter • Publicerad 24 november 2010

– Den kinesiska regeringen gör nu stora satsningar för att få igång tillväxten i inlandet på allvar. Det gynnar efterfrågan på våra produkter och vi kommer därför att inom kort öppna våra första försäljningskontor i centrala Kina, sade Alfa Lavals vd Lars Renström vid verkstadsföretagets kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Kina är för närvarande Alfa Lavals näst största marknad efter USA.

Annons

Alfa Lavals försäljning under 2010 spås hamna på 24,5 miljarder kronor. Men nästa år väntas den minska till drygt 22 miljarder kronor.

En förklaring till försäljningsminskningen är att värdet på Alfa Lavals inneliggande order just nu är två miljarder kronor lägre än för ett år sedan.

– Dessutom väntas Alfa Laval påverkas negativt av valutaskillnader under 2011, sade finanschefen Thomas Thuresson.

På kapitalmarknads­dagen upprepade Alfa Laval pro­gnosen om att nästa års resultat före skatt kommer att belastas med 340 miljoner kronor på grund av valutaskillnaderna.

– Men samtidigt kommer marginalen att påverkas positivt av att vi kommer att kunna ha högre beläggning i våra fabriker tack vare större volymer, sade Thomas Thuresson.

Alfa Lavals högsta prioritet just nu är att växa av egen kraft följt av företagsförvärv. Därefter kommer den ordinarie utdelningen till aktieägarna samt återköp av egna aktier.

Men det går inte utesluta en extrautdelning till aktie­ägarna, trots att detta alternativ inte finns med på styrelsens nuvarande prioritetslista.

– Diskussionen är öppen fram till beslut har fattats på styrelsemötet i februari. Det är upp till styrelsen att bestämma vilken verktygslåda som vi har att tillgå för perioden efter nästa stämma. Men kan vi inte använda pengarna ska de distribueras tillbaka till aktieägarna, sade Thomas Thuresson till en grupp journalister på tisdagen.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons