Annons
Nyheter

Aktiespararna kräver bonusstopp

Aktiespararna kräver ett stopp för rörlig lön till vd:ar och finanschefer i svenska börsbolag. Samtidigt tar organisationen avstånd från tanken på könskvotering i bolagens styrelser.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

STOCKHOLM. Aktiespararna kräver ett stopp för rörlig lön till vd:ar och finanschefer i svenska börsbolag.

– De jobbar med långsiktiga, komplexa uppgifter som är svåra att lösa om de ska styras med snäva kriterier, säger Aktiespararnas vd Günther Mårder.

Annons

Organisationen ska driva frågan framöver och räknar med att på sikt få genomslag i bolagen.

– Det här är inte en fråga som vi tror att vi kan lösa i år, men inom tio år tror jag att vi har lyckats, säger Mårder.

Men chefen för ägarfrågor på Folksam är inte övertygad.

– Vi är tveksamma till om det här verkligen är en kanonidé. Jag förstår hur de tänker men det känns inte som något som skulle fungera, säger Carina Lundberg-Markow.

– Det kan bli väldigt konstigt om det bara är vd som inte har rörlig lön och alla andra har det. Vd är ju också anställd i bolaget och bör sitta i samma båt som sina medarbetare. Vi tycker nog att man ska pröva det system vi har och se hur det fungerar.

Lundberg-Markow varnar också för en bieffekt på de fasta vd-ersättningarna om Aktiespararnas förslag skulle genomförs på bred front.

– Man riskerar att driva upp vd-lönerna så att man hamnar på väsentligt högre nivåer än i dag, säger Lundberg-Markow som tycker att rörliga löner också kan ha positiva effekter.

– Rätt konstruerad kan rörlig lön, som inte faller ut med automatik, vara ett viktigt redskap för aktieägarna för att få vd:n att fokusera på rätt saker.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons