Annons
Nyheter

Äggälskarna trotsar höjt pris

Priserna på ägg har de senaste åren stigit betydligt snabbare än vad de gjort på matvaror i allmänhet. Trots detta pekar kurvan för äggkonsumtion i Sverige brant uppåt.
Nyheter • Publicerad 3 april 2010

–  Konsumenterna är ganska okänsliga för vad ägg kostar, säger Therese Schultz, vd för branschorganisationen Svenska Ägg.

En viktig förklaring till de höjda priserna är en kraftig ökning av foderpriserna. Ett ökat fokus på olika slags dieter och kostmetoder, dyrare kött och ett utbrett snabbätande är andra faktorer som förklarar det stigande intresset för ägg. Dessutom har det ökade utbudet av ekologiska ägg tillfört helt nya grupper av äggkonsumenter.

Annons

Konsumtionen av ägg har under fem år stadigt krupit uppåt. Men riktig skjuts har efterfrågan fått först på sistone. Det är framför allt unga männi­skor som i dag äter mer ägg än tidigare, enligt Svenska Ägg.

Nästan alla ägg som vi köper i vanliga äggförpackningar kommer från svenska äggproducenter. Detta till skillnad från industrimat och storhushåll där en rätt stor andel av de ägg eller äggprodukter som används är importerade.

– I Sverige liksom i andra länder finns det ett utbrett krav från konsumenterna på att äggen du köper i butikshyllan ska vara lokalt producerade, säger Therese Schultz.

Fortsätter äggkonsumtionen att öka lär det leda till ytterligare prishöjningar. Detta samtidigt som produktionen inom övriga EU riskerar att minska de närmaste åren, vilket också talar för dyrare ägg.

– Situationen inom EU kan leda till att det för första gången kan skapas en exportmarknad för svenska skal­ägg, säger Therese Schultz.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons