Annons
Nyheter

Inkonsekventa hoppjerkor?

Om en fyra år kommer en fjärdedel av oss att missta sig på vilket parti vi röstade på i riksdagsvalet om tre veckor.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2010

För folkpartister är risken stor att vimsigheten blir än värre, nästan hälften av dem som röstar på Folkpartiet tenderar nämligen att tro att de röstade på något annat parti. Så var det i alla fall 2006.

Valforskarna vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg återintervjuade nämligen 2006 hälften av dem som ingick i den stora valundersökningen 2002. Och de återintervjuade uppvisade en stor glömska kring sitt partival fyra år tidigare.

Annons

En av valforskarna, professor Henrik Oscarsson, redovisar data kring partiglömskan på sin blogg (www.henrikoscarsson.com). Flest väljare som glömt sitt partival återfinns alltså hos Folkpartiet. Bäst minne har Socialdemokraternas väljare, tätt följda av moderata väljare.

Bland de väljare som misstar sig, väljare som alltså påstår att de röstade på parti X för fyra år sedan när de i själva verket röstade på parti Y, är andelen partibytare stor. Med andra ord, röstar du på Socialdemokraterna i år men sedan röstar på Miljöpartiet 2014 är risken stor att du kommer att tro att du röstade på Miljöpartiet även 2010.

Risken blir än större om du byter till ett framgångsrikt parti 2014, då kommer en än större andel av partibytarna till detta parti påstå att de röstade på samma parti också vid det föregående valtillfället.

Det är det senare som förklarar att just folkpartistiska väljare 2002 hade svårt att komma ihåg sitt liberala partival fyra år senare. Folkpartiet tog många väljare från Moderaterna 2002, men Moderaterna vann tillbaka dessa vid valet 2006. När den nykomne moderatväljaren 2006 ska svara hur han eller hon röstade 2002 väljer denne, sannolikt undermedvetet, att framställa sig själv som en konsekvent väljare som inte hoppar från parti till parti.

Psykologin förklarar beteendet med att vi undermedvetet eftersträvar kognitiv konsistens. Vår hjärna vill att världen ska hänga samman och för att åstadkomma en sådan sammanhållen värld övertolkas signaler som pekar i riktning mot konsistens, det vill säga motsägelsefrihet, medan de motsatta signalerna ignoreras.

Resultatet blir att vi tolkar vårt eget beteende som mer konsistent än vad det egentligen är. Så om du tänker rösta på ett parti på uppgång, säg Miljöpartiet, och du samtidigt går omkring och tror att du röstade på de gröna även 2006, då är risken stor att du inte är så motsägelsefri som du tror.

Det kan vara ditt undermedvetna som spelar dig ett spratt för att du ska slippa inse vad du verkligen är – en hoppjerka.

Douglas Brommesson är universitetslektor i statsvetenskap

Mattias Karlsson
Douglas Brommesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons