Annons

Vulkanutbrottet – väckarklocka i debatten

Det saknas en vetenskaplig grund för att koppla ett tillskott av koldioxid till en avgörande klimatpåverkan. Det skriver Per Ingvar Jönsson som menar att vi kan att få omväxlande varmare och kallare perioder av andra orsaker.
Debatt • Publicerad 22 april 2010

Naturens saltomortaler är omöjliga att prognostisera. Det isländska vulkanutbrottet och askmolnets utbredning har fått omfattande konsekvenser. En historisk exposé över vulkanutbrott, köldkatastrofer, och meteoritnedslag ställer frågan på sin spets? Kan människan över huvud taget påverka klimatets utveckling?

De största vulkanutbrotten i modern tid är Pinatubo, Filippinerna 1991 och Krakatau, Indonesien 1883. Pinatuboutbrottet medförde stora utsläpp av svaveldioxid, vilket påverkade solstrålningen och klimatet över stora delar av jorden. Krakatauutbrottet förorsakade utöver omfattande förstörelse atmosfäriska störningar.

Annons

Utbrottet från vulkanen Tambora i Indonesien 1815 var minst tio gånger större än Pinatubos 1991. Sot och svavelsyra, som slungats ut i atmosfären, sänkte den globala medeltemperaturen i ett par år. Året 1816 är känt som ”året utan sommar”. Nordamerika och Europa drabbades av hungersnöd.

Köldkatastrofen under järnålderns Sverige, daterad till 536 efter Kristus, innebar den största strukturförändringen under de senaste 6 000 åren. Tio iskalla somrar i följd stoppade skogstillväxten. All jordbruksbosättning försvann i norra Sverige. Europas befolkning decimerades med minst en tredjedel. Borrkärnor från Antarktis innehållande ett lager med sulfat från denna period tyder på ett våldsamt vulkanutbrott. Men det kan också vara en kosmisk händelse som ett kometnedslag, som medförde så omfattande konsekvenser.

Vulkanutbrottet i Egeiska havet på ön Thira (Santorini) i början på bronsåldern, daterat till 1628 före Kristus, gav temperatursänkning i minst fyra år. Jordbruket påverkades även här.

Dinosauriernas utdöende för 65 000 miljoner år sedan orsakades av en naturkatastrof, som slog ut 75 procent av allt liv. En trolig förklaring är en nedfallande jättemeteorit. En himlakropp kolliderade med jorden på Yucatánhalvön. Samtidigt utbröt våldsamma vulkanutbrott på Indiska halvön, möjligen som en följd av nedslaget på andra sidan jorden. Tillsammans kan dessa händelser ha lett till att kraftiga stoft- och asklager bredde ut sig i atmosfären och stängde ute solljuset. Effekten blev en snabb temperatursänkning.

Klimatfrågan har fått status som en ödesfråga och uppfattningen att koldioxidutsläpp förorsakad av människan kommer att leda till en global klimatkatastrof anses stå över all diskussion. Samtidigt saknas det vetenskaplig grund för att koppla detta tillskott av koldioxid till en avgörande klimatpåverkan. Det är vetenskapsmännens uppgift att söka sanningen. Men när det gäller klimatforskning har det blivit politik. FN:s klimatpanel understödd av pr-geniet Al Gores ”En obekväm sanning” är bibeln också för public service och massmedia. Till och med kommittén för Nobels fredspris föll offer för FN:s välfinansierade klimatpanel, av andra betecknad som ”den stora klimatsvindeln”.

Allsidig information ges knappast utrymme, trots att det finns delade meningar. Vi kommer att få omväxlande varmare och kallare perioder. Solens skiftande aktivitet, frekvensen solfläckar och den kosmiska strålningen, som påverkar, molnbildningen är svårbedömda klimatfaktorer. Styrkan i vindar och havsströmmar kan inte förutses.

Häftiga vulkanutbrott kan skapa vulkanisk vinter. Jordbanans ellipsformade bana ger olika avstånd till solen under olika tider. Förändringar i jordaxelns lutning förändrar skillnaderna mellan sommar och vinter. Det isländska vulkanutbrottet kan bli väckarklockan, som hejdar flockmentaliteten i klimatfrågan.

Per Ingvar Jönsson

doktor i ekonomisk historia

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons