GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

VS förespråkar en ringväg

Försöker Mats Svensson (KD) (debatt den 23 juli) medvetet sprida osanningar, eller har han inte läst slutet på den debattartikel han avsåg kommentera? Där stod så här: ”en förbättrad västlig hamninfart samt en ringväg innanför järnvägen för personbilstrafik”.
Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I avsiktsförklaringen har kommunen även överenskommit med Trafikverket att ett truckcenter skall upprättas i väster så de hamnytor som disponeras för uppställning och incheckning kan göras fria för att bygga Sjöstaden, skriver Axel Bengtsson och Christian Ottergren (VC).
I avsiktsförklaringen har kommunen även överenskommit med Trafikverket att ett truckcenter skall upprättas i väster så de hamnytor som disponeras för uppställning och incheckning kan göras fria för att bygga Sjöstaden, skriver Axel Bengtsson och Christian Ottergren (VC).Foto: FREDRIK PERSSON

Mats Svensson påstår att Vårt Söderslätt ”slirar” och ”vill uppenbarligen ha trafiken genom stan” det vill säga är motståndare till en ringväg. Inget kunde var mer felaktigt. Vårt Söderslätt är en ivrig förespråkare av en ringväg. Det är mer än tio år sedan SÖS lade en motion på ett förslag. I valkampanjen 2018 hade vi kartor som visade vårt ringvägsförslag. Det avviker från det KD och styret vill se. Vi kopplar inte samman ringvägen med en östlig hamninfart. Vårt Söderslätts förslag innebär en tvåfilig väg som går från väg 108 till väg 9 förbi Citygross innanför järnvägen. Genom att inte vara avsedd för tung trafik till hamnen kan den vägen hålla samma standard som den färdigställda Västra Ringvägen. Det ger ringväg runt hela Trelleborg. Den kräver inte heller att fastigheter löses in och rivs. Den enklare vägen vi föreslår kan också göras med fler anslutningar till det befintliga vägnätet i östra delarna av staden. Det betyder snabbare tillgänglighet för räddningstjänsten till alla i kommunens östra delar och att bussburna skolbarn och boende får tillgång till vägen på ett enkelt sätt (den ligger inte på andra sidan järnvägen).

Svensson upprepar också det felaktiga mantrat att en östlig hamninfart skulle vara en förutsättning för Sjöstaden. Tvärt emot detta har Trafikverket uttalat att det finns lösningar som innebär att en östlig hamninfart inte alls är en förutsättning för att utveckla Kuststad 2025. I avsiktsförklaringen har kommunen även överenskommit med Trafikverket att ett truckcenter skall upprättas i väster så de hamnytor som disponeras för uppställning och incheckning kan göras fria för att bygga Sjöstaden.

”Vi kopplar inte samman ringvägen med en östlig hamninfart.”
Axel Bengtsson och Christian Ottergren (VC)

Svensson tar också upp trafik österut och att det aldrig nämns. Utmärkt då kan man nämna att östlig hamninfart korsar väg 9. Trafik som skall österut till exempel till Ystad kommer att välja att köra kustvägen Smyge-Beddinge. En väg som definitivt inte är lämpad för tunga, långa lastbilar. De inbjuder jäktade bilar att göra livsfarliga omkörningar. Detta är just det Trafikverket vill undvika genom att tung trafik skall gå på motorväg eller wireväg utanför samhällen. Därför leder man lastbilar till Ystad över Svedala-Skurup. Detta kommer att brista vid östlig hamninfart. Man kommer att få vad Trafikverket kallar smittraffik både till väg 108 och väg 9.

Vårt Söderslätt har en realistisk ringvägslösning som kan byggas omgående med rimlig kommunal finansiering. En ringväg som bidrar till just det vi alla så länge önskat. Den minskar trafiken genom stan på Strandgatan och Hedvägen. Låt oss göra det.

Tänk på att höstens folkomröstning gäller östlig eller västlig hamninfart, inte en ringväg.

Axel Bengtsson (VS), initiativtagare Ja till västlig hamninfart

Christian Ottergren (VS), sakkunnig Ja till västlig hamninfart