Annons

Vita och svarta jobb

Lissabonavtalet om fri rörlighet för arbetskraft mellan medlemsstaterna missbrukas grovt i många länder.
Debatt • Publicerad 15 januari 2014
Många, oerhört många, unga välutbildade hantverkare får i dag inga jobb just därför att ohederliga arbetsgivare, många underentreprenörer i andra, tredje och fjärde led i den produktion som i dag pågår, utan påföljder utnyttjar svart arbetskraft, skriver Sten Björk (S).
Många, oerhört många, unga välutbildade hantverkare får i dag inga jobb just därför att ohederliga arbetsgivare, många underentreprenörer i andra, tredje och fjärde led i den produktion som i dag pågår, utan påföljder utnyttjar svart arbetskraft, skriver Sten Björk (S).Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vårt land är numera ett av dessa. Från att ha varit ett land med jämstarka och välfungerande parter på arbetsmarknaden med i huvudsak gemensam syn på villkoren för arbete och sociala randvillkor har i dag reglerna urvattnats så grovt att kollektivavtalen numera är tandlösa och oerhörda lönedumpningar sker och inte längre beivras.

Vi Socialdemokrater ansåg med rätta att Lissabonavtalet om fri rörlighet mellan medlemsstater behövde förtydligas för att inte omedelbart leda till lönedumpningar och extrem skatteflykt, vilket är precis vad som sker i dag.

Annons

Den borgerliga riksdagsmajoriteten valde dock att godkänna Lissabonavtalet utan att hörsamma vårt partis krav på noggranna tillämpningsregler. Vi ville att det skall vara kristallklart i alla medlemsstater att arbete som utförs i ett EU-land skall beskattas i det landet. Nu vet vi vad beslutet att inte kräva dessa förtydliganden ledde till. Att det uppenbarligen finns ett fortsatt politiskt motstånd på vissa håll mot att effektivt stävja detta nu när alla vet att dessa lönedumpningar är katastrofala för vårt samhälle är obegripliga.

Lönedumpningarna och den stora användningen av svart arbetskraft börjar allt mer skapa ett samhälle i förfall. Det pågår en skatteflykt och lönedumpningar i mångmiljardskala. Samvetslösa arbetsgivare anställer i dag tillfällig arbetskraft för löner som inte någon som betalar svensk skatt kan leva på. Företag som inte tecknar kollektivavtal kan utan påföljder ta in och utnyttja arbetskraft från andra länder som inte betalar någon skatt någon stans. Detta är sannerligen ett av de största akuta problemen i dag, som måste lösas för att arbetstagarna, oavsett vilket land de kommer ifrån, återigen skall kunna börja konkurrera på likvärdiga och avtalsenliga villkor om de arbeten som finns och skapas. Villkoren måste upprätthållas och vara människovärdiga.

De som kommer hit för att utföra arbete här skall anställas i vita jobb som skall beskattas här i vårt land. Detta borde vara självklart i alla våra administrativa system. Vissa undantag medges för forskare i särskilda avtal, men det är inte detta den nu allt grövre skatteflykten handlar om. Motståndet mot detta på sina håll hos förhandlare och politiker är fatalt och måste bringas att upphöra överallt.

Många, oerhört många, unga välutbildade hantverkare får i dag inga jobb just därför att ohederliga arbetsgivare, många underentreprenörer i andra, tredje och fjärde led i den produktion som i dag pågår, utan påföljder utnyttjar svart arbetskraft.

Jag vågar påstå att det numera sätts i system också inom delar av statsapparaten. Lägsta pris ser ut att vara den enda norm som tillämpas, utan att längre förenas med villkor om att alla skall göra rätt för sig och betala skatt i vårt land.

Det är hög tid att göra upp med detta som en inledning på det mödosamma återskapandet av en framtidstro på ett land där rättigheter och skyldigheter skall gälla lika för alla människor.

Nilla Olsson
Sten Björk (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons