Annons

Vindlobbyn bär skuld till Skånes elhaveri

”Vi får inga stora subventioner”, skriver företrädare för vindindustrin i TA, trots att vindkraften i Sverige under 2011 får över en miljard kronor i subventioner.
Debatt • Publicerad 1 december 2011

Totalt kommer vindkraftsutbyggnaden i Sverige att subventioneras med ett par hundra miljarder fram till 2035. Förutom betalt för elproduktionen, cirka 40 öre/kwh, får vindbolagen ytterligare 20 öre/kwh i direkta subventioner.

Tänk om Saab för varje bil man sålde för 300 000 kronor fick ytterligare 150 000 kronor av staten i stöd. Det är samma sak. Vindindustrin är liksom Saab konkursmässig utan stöd från utomstående.

Annons

I Dagens Industri kan vi läsa att flera vindbolag är på fallrepet. Vestas rapporterar ett resultat före skatt på minus 83 miljoner euro för tredje kvartalet 2011. Beräknade vinstmarginaler nås inte heller inom överskådlig tid trots Klaus Steen Mortensens böner i insändarspalterna. Konkurser i vindbranschen kryper allt närmare.

Påståenden om att vindkraft reducerar elpriset faller på sin orimlighet eftersom den dyraste elproduktionen aldrig kan bidra till att sänka priserna. Inte heller påståenden om att vindkraften bidrar till att sänka koldioxidutsläppen är riktiga, svensk elproduktion är i praktiken redan koldioxidfri.

Skånes elunderskott och balansproblem är en funktion av stängningen av Barsebäck, vilket i sin tur hänger samman med miljö- och vindlobbyns påtryckningar om mer vindkraft. Elhaveriet i Skåne ställer nu krav på dyr utbyggnad av ny kraft och av elnäten, vilket drabbar kunderna i regionen.

P-O Eriksson

före detta vd för Sandvik

före detta ordförande Svenska Kraftnät

Jonny Fagerström

föreningen Svenskt Landskapsskydd

Björn Törnvall

föreningen Svenskt Landskapsskydd

Replik till Klaus Steen Mortensen och Gustaf Ekberg, den 9 november.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons