Annons

Villkorstrappan skadar svensk fotboll

Allsvenskan har nyligen fått sitt slut, och vi gratulerar Malmö FF till årets SM-guld.
Publicerad 22 december 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
MFF vann Allsvenskan i år. Skribenterna undrar vad minnet blir av årets säsong.
MFF vann Allsvenskan i år. Skribenterna undrar vad minnet blir av årets säsong.Foto: Andreas Hillergren/TT

Säsongen som inleddes utan publik kunde trots allt avslutas med fullsatta läktarsektioner. Frågan är vad som kommer att vara det bestående minnet av säsongen 2021. Pandemins fortsatta följdeffekter och vaccinbevis vid entréerna? Publikens roll som allsvenskans främsta dragplåster? Eller den dystra och återkommande följetången – villkorstrappan?

Villkorstrappan innebär att polisen sätter upp ordningsvillkor för matcharrangemang. Beroende på hur ordningsläget har varit, finns möjligheten till restriktioner vid nästkommande match. Om det bränns pyroteknik på en läktarsektion kan polisen besluta om att halvera publikkapaciteten i följande omgångar.

Annons

Irritationen kring villkorstrappan bubblade under ytan redan innan pandemin. Med en och en halv säsong utan publik var både spelare och supportrar exalterade över möjligheten att spela fotboll så som det är tänkt – live och inför publik. Denna glädje har dock hos många förvandlats till misstro med anledning av restriktionerna till följd av villkorstrappan. I flera fall har åtgärderna varit direkt kontraproduktiva. Det var efter att polisen förbjudit flaggor och banderoller på matchen mellan Sirius och Norrköping som pyrotekniken i protest blossade upp på hemmalagets klacksektion.

Efter många år av förbättrad dialog mellan supportergrupper, klubbar och polis kan ordningsläget på svenska elitmatcher i fotboll inte kallas annat än välfungerande. Det har aldrig varit säkrare att gå på match än vad det är i dag, vilket bekräftas av elitfotbollsklubbarna och deras samarbetsorganisation SEF. Det måste vara fortsatt dialog och kompromiss som är svaret, inte ensidiga restriktioner och repressalier.

”Det har aldrig varit säkrare att gå på match än vad det är i dag, vilket bekräftas av elitfotbollsklubbarna och deras samarbetsorganisation SEF.”
Angelika Bengtsson (SD) och Helmuth Petersén (SD)

Budskapet från supportergrupper och klubbar är tydligt och klart – systemet med villkorstrappan måste slopas. Svensk fotboll måste få möjlighet att arbeta långsiktigt och konstruktivt med det ambitiösa säkerhetsarbete som i dag bedrivs inom klubbarna.

Låt allsvenskan 2022 bli en säsong utan konflikt, utan opåkallade restriktioner och utan villkorstrappa.

Angelika Bengtsson (SD), riksdagsledamot med ansvar för idrottsfrågor

Helmuth Petersén (SD), oppositionsråd Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons