Villkoren försämras för åkarna
Sedan nyår har över sextio åkeriföretag lagts ner eller gått i konkurs i Skåne och Blekinge. Ännu är det dock inte för sent att rädda svenska arbetstillfällen. Men då måste krafttag tas. Fungerande kontroller av utländsk olaglig trafik måste komma till stånd. Vidare måste regeringen jobba aktivt med att behålla och förtydliga reglerna för dessa transporter, vilka annars riskerar att försvinna inom ett par år. Indrivning av böter från utländska åkerier måste också säkerställas, i dag finns inget effektivt system för detta. En annan åtgärd som är av yttersta vikt är att mer resurser läggs på att komma åt transportrelaterad brottslighet som till exempel dieselstölder.
Varför skall vi då värna om svenska transporter undrar kanske någon av er läsare. Anledningarna är flera, bland annat så innebär transport med svenska lastbilar en lägre miljöbelastning eftersom svenska fordon är längre och kan ta mer last per transportenhet. En annan anledning är trafiksäkerhet, visst finns det svenska åkerier som bryter mot trafiksäkerheten men i de allra flesta fall finns ett pågående trafiksäkerhetsarbete, med kontinuerlig utbildning av personalen. Slutligen innebär svenska transporter klirr i statskassan och svenska arbetstillfällen. Åkerinäringen står för cirka etthundrafyrtiotvå miljarder kronor av Sveriges bruttonationalprodukt och sysselsätter cirka hundratusen chaufförer. Lägger man till administrativ personal ökar antalet sysselsatta med ytterligare något tiotusental personer.
Vill vi inom åkerinäringen i södra Sverige stoppa all utländsk trafik? Nej, den fria rörligheten är en fundamental del i EU-samarbetet. Vad vi vill är att gällande regelverk som omgärdar vår näring skall efterlevas och att Sveriges regering tar krafttag för att det blir så. Om vi blir bönhörda för dessa grundläggande önskemål skall vi visa att svensk kvalitet lönar sig för transportköpare och slutkunder.