Annons

Vill borgarna ha makten i Trelleborg?

Debatt • Publicerad 10 augusti 2005

Sommaren för mig är en tid med stunder i hängmattan med tid för eftertanke och framtidsplanerande. Strax före jag hamnade i denna viloställning var jag på Gotland och deltog under Almedalsveckan. Det var en bra uppladdning inför semestern speciellt med tanke på framtidsfunderingarna.

Under sen-våren skrevs en del insändare från företrädare från olika politiska partier. Min uppfattning av dessa är att det läggs väldigt mycket krut på att ifrågasätta varandra inom oppositionen/borgerligheten. När jag engagerade mig politiskt gjorde jag det för att jag hade en övertygelse. En övertygelse om att även om det var bra i Trelleborg idag så kunde det göras bättre utifrån ett borgerligt perspektiv.

Annons

Om lite mer än ett år är det tid för val, bland annat till kommunfullmäktige. I min tankevärld så går man till val i syfte för att "vinna". Det vill säga att antingen ensam eller tillsammans med några samarbetspartier få majoritet för en politik som ska vara bra för Trelleborg. Jag kan redan idag erkänna att jag vill se ett borgerligt styre av Trelleborg efter valet.

Att vara i minoritet och opposition har en viss fördel. Fördelen är att man indirekt slipper ta ansvar för de beslut som fattas, då ansvaret primärt faller på majoriteten. Man kan kritisera besluten och man kan lägga fram egna förslag och samtidigt vara säker på att förslagen inte vinner gehör, då det hade varit en nästintill en världssensation. Det är en bekväm sits att vara i – man får bedriva politik men behöver ej ta ansvar. Den stora nackdelen är ju att man inte får genomföra sina förslag, då man givetvis anser att de egna är bättre än de förslag som presenteras från majoritetssidan.

En analys av det politiska läget i Trelleborg ger att det i dagsläget i princip endast finns ett politiskt parti som har chans att få egen majoritet i fullmäktige efter valet 2006 och det är socialdemokraterna. Om det finns en önskan bland de övriga politiska partierna i Trelleborg att så inte ska ske, är det hög tid att påbörja arbetet för en gemensam plattform med grunden i den borgerliga politiken. Fast vill man inte vara med och förändra Trelleborg till en lite bättre kommun är det också läge att redan nu deklarera att man inte vill ingå i ett samarbete kring en borgerlig valplattform.

Den borgerliga allians som bildats på riksplanet, i regionen och i många kommuner runt om i vårt land borde även få bildas i Trelleborgs kommun. Moderaterna har under sommaren tagit steg på vägen för skapandet av "Allians för Trelleborg". Tyvärr kan det i nuläget konstateras att något större intresse för alliansbildande i Trelleborg verkar inte finnas.

Den första fråga varje parti i Trelleborg ska ställa sig, tycker jag, är "Vill vi vara med och vinna valet 2006?". Svarar man "JA" på den frågan är det dags att blicka framåt och planera vad som kan göras bättre för trelleborgarna i framtiden. Historien kan vi inte ändra på – men framtiden kan vi tillsammans göra till den bästa möjliga.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons