Annons

Vilken är nästa koncern som bjuds upp till dans?

Kommentar till M:s debattinlägg (den 9 september).
Publicerad 28 september 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Målet är att varje barn ska utvecklas motoriskt, språkligt, matematiskt och socialt, men även behålla sin fantasi och drömmar, vara kreativa för att så småningom bli skattebetalande medborgare, kanske en kommunalt anställd kollega till oss, skriver representanter för Lärarförbundet i Trelleborg.
Målet är att varje barn ska utvecklas motoriskt, språkligt, matematiskt och socialt, men även behålla sin fantasi och drömmar, vara kreativa för att så småningom bli skattebetalande medborgare, kanske en kommunalt anställd kollega till oss, skriver representanter för Lärarförbundet i Trelleborg.Foto: Gorm, Kallestad

Lärarförbundet i Trelleborg vill börja med att säga att vi håller med Mikael Rubin och Lars Mikkelä (båda M); hela vår framtid går i skolorna. Vi är också överens om att ”Allt börjar med bra lärare”. Enligt oss innehar en bra lärare adekvat utbildning, en bra lärare får rätt förutsättningar att genomföra sitt uppdrag, en bra lärare har möjlighet att se varje individ som de undervisar, en bra lärare får fortbildning och en bra lärare kostar!

I dag möter de flesta barn från ett års ålder behöriga förskollärare på olika förskolor som rustar barnen för en i dag tioårig grundskola. Målet är att varje barn ska utvecklas motoriskt, språkligt, matematiskt och socialt, men även behålla sin fantasi och drömmar, vara kreativa för att så småningom bli skattebetalande medborgare, kanske en kommunalt anställd kollega till oss.

Annons

Lärarna utbildar framtiden, men för att de ska kunna göra det måste kraven som ställs väga jämnt gentemot resurserna ni ger dem.

Lärarna behöver konkreta förslag och inte tomma löften. I flera år har Lärarförbundet och våra medlemmar signalerat och gestikulerat vad lärarna behöver för att kunna genomföra vårt uppdrag och vad som behövs för att locka fler behöriga lärare till våra förskolor/skolor men även för att behålla dem i vår kommun. Lärarförbundet menar att kommunen behöver tydliga förmåner att locka potentiella arbetstagare med. Mindre klasser/barngrupper, hög lärartäthet, behöriga lärare, högre lön och framför allt en trygg anställning brukar vara formeln för att kunna anställa behöriga lärare.

Ni säger att ni ökar skolpengen, för tredje året i rad, en skolpeng som ska ge rektorer förutsättningar att kunna anställa behöriga lärare. I stället väljer ni, det politiska styret, att stänga ned kommunala förskoleenheter med hög måluppfyllelse till fördel för privata aktörer i stället för att erbjuda personalen och barnen en trygghet där de kan fortsätta utvecklas. Privata aktörer som bygger stora förskolor och skolor. Privata aktörer som kommer ta del av er höjda skolpeng, vi undrar förstås hur dessa pengar återinförs till den kommunala kassan?

Fram tills nu har vår kommun följt sitt uppdrag och byggt nya enheter eller renoverat de skolor/arbetsmiljöer som varit undermåliga, skadliga och inte ändamålsenligt byggda. I stället upplåts det nu kommunal mark till de privata aktörerna att bygga nya enheter. Varför?

”Bildningsförvaltningens arbetstagare är ingen slagpåse, de är individer med familjer och egna barn som går i kommunens skolor och förskolor, de är skattebetalare, väljare, husägare, de är våra kollegor, grannar och kompisar som har valt ett yrke för att utbilda din och min framtid.”
Therese Bergman och Maria Solis, Lärarförbundet Trelleborg

Ni förutsätter att vårdnadshavarna aktivt ska välja en privat förskola med 200 eller 160 platser för sina barn, i stället för att erbjuda dem en kommunal förskoleplats med de redan anställda behöriga kompetenta lärarna. Där barnen och vårdnadshavarna (skattebetalarna) har en trygghet. Där personal är sammansvetsade och följer sitt uppdrag. Att arbeta kommunalt har länge varit synonymt med en trygg anställning. Det är inte längre något som Trelleborgs kommun kan stoltsera med. Privata aktörer som med sina tjänster och förmåner kommer konkurrera med kommunens i dag anställda behöriga lärare. I kommunen har vi högskoleutbildade förskollärare som ni nu tar bort tryggheten från, som lever i ovisshet om de har ett arbete kvar i augusti nästa år. Bildningsförvaltningens arbetstagare är ingen slagpåse, de är individer med familjer och egna barn som går i kommunens skolor och förskolor, de är skattebetalare, väljare, husägare, de är våra kollegor, grannar och kompisar som har valt ett yrke för att utbilda din och min framtid.

Oron är stor för vem av oss som arbetar på nästa skola/förskola som ska avvecklas, är det fler lärare som inom snar framtid riskerar förlora sin arbetsplats? Vi undrar vilken nästa koncern är som bjuds upp till dans?

Therese Bergman, ordförande

Maria Solis, ledamot

Lärarförbundet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons