Annons

Vilka förband vill ni lägga ner?

Det rödgröna samarbetet har dragit sin sista suck. Trots att de rimligtvis måste ha vetat om att vänsteralliansens dagar var räknade valde man att avsluta med en sista gemensam budget.
Debatt • Publicerad 2 november 2010

Förutom rejäla skattehöjningar som ska finansiera ett utbyggt bidragssystem finns det även nedskärningar inom vissa områden, exempelvis försvaret.

Att de rödgröna, och då framförallt Vänsterpartiet, gärna vill skära i försvarsbudgeten har aldrig varit någon hemlighet. Men vad skulle deras förslag innebära om det omsattes i praktiken? För att kunna svara på den frågan får vi börja med att ta en titt i deras budget. Där kan vi i avsnittet som gäller försvaret bland annat läsa:

Annons

”Vi rödgröna partier gör bedömningen att en besparing på två miljarder är rimlig. Den största besparingen görs i anslag 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap.”

En så stor besparing är inte möjlig att genomföra utan att lägga ner förband eller att dra ner på anslagen till utlandsstyrkan. Inget av alternativen är särskilt lockande. Vilka förband skulle om de rödgröna fick sin vilja igenom vara aktuella för nedläggning, och vad skulle det innebära för vår förmåga att försvara våra gränser och delta i fredsbevarande uppdrag?

Att skära ner på förbandsverksamheten i ett läge när försvarsmakten behöver rekrytera nyanställda är inte heller att rekommendera. Även om försvarsmakten kan erbjuda en synnerligen intressant karriär är det flera aspekter som spelar in. I konkurrens med andra arbetsgivare måste försvaret kunna erbjuda en lön som motiverar unga att välja militäryrket.

För dem som har familj är även närhet och tillgång till skola och dagis av stor vikt. Vi måste även bli bättre på att ta tillvara den kompetens som soldaterna har. Många av dem som deltar i de fredsbevarande uppdragen har varit med flera gånger förut. Detta borde i större utsträckning än idag premieras. Givetvis kan det innebära en så självklar sak som högre ersättning, men det kan även röra sig om befordringar och mer ansvar, eller utmärkelser.

Försvaret står inför en utmaning. Jag är övertygad om att de män och kvinnor som arbetar inom försvaret kommer att anpassa sig till den nya situationen och göra det allra bästa av den. Men jag är lika övertygad om att det inte kommer att fungera om vi inte ger dem de ekonomiska medel som krävs. Därför skulle jag vilja att någon socialdemokrat, miljöpartist eller vänsterpartist svarar på två frågor: Hur de har tänkt sig att försvaret ska kunna utföra sina uppgifter med en kraftigt nedbantad budget? Vilka förband vill ni lägga ner?

Anders Hansson (M)

riksdagsledamot

södra Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons