Annons

Viktigt att hålla isär begreppen

Svar till Tina Pettersson, ordförande FUB (den 14 september).
Publicerad 19 september 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eftersom vi tror att det finns ett stort värde i social gemenskap och daglig sysselsättning erbjuds målgruppen därför så kallad daglig verksamhet, skriver Venzel Rosqvist (M).
Eftersom vi tror att det finns ett stort värde i social gemenskap och daglig sysselsättning erbjuds målgruppen därför så kallad daglig verksamhet, skriver Venzel Rosqvist (M).Foto: Annica Jönsson

Styret i Trelleborgs kommun har alla medborgares bästa för ögonen när vi jobbar med samtliga beslut. Vi är mycket angelägna om att ge bästa möjliga service till bästa möjliga kostnad. Helheten går samman i en totalbudget som vi hela tiden väger till medborgarna bästa.

Därför är det med lite förvåning som vi läser debattinlägget och tycker att Tina Pettersson blandar päron med äpplen.

Annons

Deltagarna i daglig verksamhet får betala för att arbeta skriver ordförande Pettersson i debattartikeln och lyfter fram behovet av att höja habiliteringsersättningen.

Ska man ge sig in en debatt är det väl ändå bra om man använder korrekta begrepp, Tina?

De personer som tillhör den grupp du företräder arbetar inte – deras arbetsförmåga har av samhället bedömts vara så låg att man i stället uppbär pension som täcker kostnader för mat, bostadshyra, uppehälle och fritidsaktiviteter således skall man ju inte få ”lön” för de timmar man jobbar i samhället.

Eftersom vi tror att det finns ett stort värde i social gemenskap och daglig sysselsättning erbjuds målgruppen därför så kallad daglig verksamhet och för att uppmuntra deltagandet utgår det vi benämner ”habersättning” eller populärt kallad flitpeng.

Habersättnignen har höjts vid flera tillfällen de senaste åren och senast av nuvarande styre 2019 och numera utgår förutom den vanliga habersättningen också det vi kallar sommar- och julbonus på cirka 10 000 sammanlagt under året.

Vi ser därför inget behov av att höja ersättningen ytterligare men inser att den grupp du företräder är en utsatt grupp i samhället och i behov av samhällets stöd för att tillvaron ska vara meningsfull och vi träffar dig gärna för en dialog angående vilka behov av ytterligare stöd från samhället som skulle kunna finnas förutom det som redan finns.

Vi bjuder därför med glädje in dig till ett möte med kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M), fritidsnämndens ordförande Thomas Nilsson (KD) och mig. Hör gärna av dig!

Venzel Rosqvist (M), ordförande socialnämnden Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons