Annons

Viktigt att folket i byarna själva får bestämma

Det var med stor glädje som man läste i fredagens tidning om planerna på en förtätad bebyggelse i Norra Grönby med park, torg och olika verksamheter.
Debatt • Publicerad 3 december 2009

Idén stämmer väl med Miljöpartiet de Grönas svar på den kommunala översiktsplanen som just nu är ute på remiss. Där skriver vi på sid 8 ”För att behålla en levande landbyggd måste även byarna kunna leva kvar. De har ett kulturhistoriskt värde. Förtäta så att det skapas förutsättningar för lokal verksamhet och sysselsättning – skolor, butiker, hantverk etc”.

Trelleborgs kommun har en osedvanligt stor del högklassig jordbruksmark som bör användas till vad den är avsedd för, dels att odla livsmedel och till våtmarksområden och översilningsängar för att ta omhand närsalterna innan de når Östersjön men också för att befrämja en biologisk mångfald.

Annons

Det är därför av stor vikt att folket i byarna själva finner ut hur de kan förtäta sina byar och till vilka ändamål. Man får där ett engagemang och en gemenskap bland byborna som man inte får om det styrs från annat håll. På sikt ger det också förutsättningar för kollektivtrafik när det blir ett pärlband av levande och aktiva byar.

Rolf Olsson (MP)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons