Annons

Viktiga råd för ökad barnsäkerhet

Barn är något av det allra viktigaste vi har, och deras väl och ve är naturligtvis av stor vikt.
Debatt • Publicerad 16 maj 2011

Som Motormännens vägombud i Skåne blir jag bekymrad när undersökningar visar att 22 procent av barn upp till fyra års ålder ofta sitter framåtvända när de åker bil, trots att all statistik och erfarenhet visar att bakåtvänt är det absolut säkraste.

Den 18:e maj är det Barnsäkerhetens dag 2011, vilket jag tycker är ett utmärkt initiativ och en mycket god möjlighet att sprida information om hur barn åker säkert i bilen. Från Motormännens sida har vi under flera år tryckt på följande viktiga punkter:

Annons

Låt barnet åka bakåtvänt så länge som möjligt. Risken att skadas eller dödas är fem gånger högre i en framåtvänd stol än i en bakåtvänd. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafter som uppstår vid en krock och skyddar barnets bräckliga nacke och huvud.

Det är lika säkert att montera bilbarnstolen i framsätet som i baksätet. Däremot är oftast benutrymmet större vid placering i framsätet, vilket gör att barnet kan åka bakåtvänt längre än vid placering i baksätet.

Placera inte bilbarnstolen i främre passagerarsätet om krockkudden är aktiv. Kontrollera att passagerarplatsens krockudde är urkopplad om barnet ska sitta i framsätet!

Om alla anstränger sig och verkligen följer dessa råd, så hoppas och tror jag, att vi kan få ner antalet dödade och skadade barn i trafiken. Låt Barnsäkerhetens dag 2011 bli en väckarklocka och ett startskott för ökad säkerhet i bilen för våra barn!

Lars-Olof Olsson

Motormännens vägombud i Skåne

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons