Viktiga lösningar för hela befolkningen

Svar till Christian Ottergren (SÖS) (den 19 februari).
Debatt • Publicerad 28 februari 2014

Christian Ottergren, Söderslättspartiets ersättare i kommunens tekniska nämnd. Du har i din analys hittills helt klart inte läst in dig på de primära och mycket viktiga basfakta som den miljöanpassade hamnverksamheten och den om två till tre år kommande Sjöstaden, som vi, om jag förstått saken rätt, är helt överens om att på tre års sikt förverkliga, främst bygger på.

Det vägskäl, som kommunen nu står inför, gäller primärt inte när den ringväg som en bred majoritet i Trelleborg är överens om kommer att börja byggas, utan när vi kan tidigast påbörja genomförandet av den för hela vårt samhälle väsentliga förflyttningen bort från vår hamn av all godstrafiken till och från de kommande östra färjelägena till Östra industriområdet, så att vi så fort de nya färjelägena står klara kan avsluta all uppställning av tunga fordon i hamnen och samtidigt detaljplanera industriområdet också för förväntade tillkommande ersättningsindustrier.

I denna lösning behövs inga tunnlar eller nergrävda infarter från väster, och inte heller några komplicerade ventilationsanordningar för att sprida tunnelavgaserna i luften över vår stadskärna. Den trafiken försvinner och hela den körvägen stängs av för all tung trafik.

Truckar och kontainerfordon kör i stället direkt ombord från euro-gate-infarten omedelbart före respektive färjas avgång. Alla avgasutsläpp till stadskärnan minskar därmed en tiopotens i samma ögonblick.

Sjöstadens mark skall givetvis havsnivåanpassas såsom Miljöpartiets företrädare anser behövs, så att vi inte ens i ett 100-årsperspektiv behöver vara oroliga för kommande översvämningsrisker i vare sig hamnen, industriområdena eller stadskärnan.

All tung trafik till och från hamnen leds på järnvägens utsida i ringvägens östra gren från väg 108 ner till Euro-gate-ringen, där fordonen ställs upp och omlastningarna i truckcentret verkställs.

Från Euro-gate-ringen kör fordonen strax före avgång upp på högbron i gräddfil och därifrån direkt ner i de omedelbart söder därom liggande nya färjelägena.

Högbron längs järnvägsspåret skall vara försedd med modern högeffektiv bullerdämpning för såväl spårbunden trafik som motorvägsfordon, och hamntrafiken blir helt oberoende av stadstrafiken in och ut ur stadskärnan längs väg 9.

Några proppar inne i stadskärnan kommer inte att finnas, ej heller i in- och utfarter. Det är oerhört viktigt att detta står klart för hela vår befolkning,

Kommunens ansträngning att nu effektivt skapa ett EU-stöd för den här helhetslösningen är och blir givetvis oerhört viktig, liksom att så fort som möjligt informera och samverka med vår befolkning längs Östra stranden i vår kommun. Den här lösningen avser ju att skydda vår befolkning i öster, och att skapa en renare luft i alla områden. Det är viktigt att vi också beskriver de utjämningdammar och vattenspeglar som samtidigt skall göras i Dalköpingeån för att skapa en miljölösning där som ökar biodiversiteten och vattenföringen i denna å.

Nilla Olsson
Sten Björk (S)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.